Advertentie
digitaal / Nieuws

IT-bedrijf Hof van Twente: burgemeester aansprakelijk

Switch IT Solutions, de IT-dienstverlener van Hof van Twente, stelt burgemeester Ellen Nauta aansprakelijk voor reputatieschade. Het bedrijf vindt dat het ten onrechte de schuld in de schoenen krijgt geschoven van de geruchtmakende hack bij de gemeente, zo schrijft AGConnect.

29 april 2021
Hack-shutterstock-1716749878.jpg

Switch IT Solutions, de IT-dienstverlener van Hof van Twente, stelt burgemeester Ellen Nauta aansprakelijk voor reputatieschade. Het bedrijf vindt dat het ten onrechte de schuld in de schoenen krijgt geschoven  van de geruchtmakende hack bij de gemeente, zo schrijft AGConnect.

Miljoenen schade
Op 30 november werd Hof van Twente getroffen door een ransomware-aanval. Gemeentelijke systemen werden versleuteld, servers uitgeschakeld en printers geblokkeerd. Dit ging vergezeld van een eis tot het betalen van losgeld. De gemeente besloot geen losgeld te betalen. De schade dreigt in de miljoenen te lopen.

Kritische woorden

In de nasleep van het incident uit burgemeester Ellen Nauta openlijk kritische woorden. Zo zegt ze dat de gemeente te goed van vertrouwen is geweest door blind te vertrouwen op de deskundigheid van de IT-dienstsverlener. Uit onderzoek door security-expert Brenno de Winter en door forensisch bedrijf NFIR, blijkt dat er meerdere, basale missers zijn gemaakt. De vernietiging van back-ups, versleuteling van gegevens, en uiteindelijk de kostbare wederopbouw van de gemeentelijke IT-infrastructuur was te voorkomen, zo luidde de conclusie.

Zwak wachtwoord

In een eigen nieuwsbericht van 16 maart stelt Switch ook dat de hack bij Hof van Twente voorkomen had kunnen worden. Maar het bedrijf legt daarbij de schuld voor de digitale inbraak voornamelijk neer bij de gemeente. Specifiek bij het zwakke wachtwoord dat een eigen systeembeheerder van Hof van Twente had ingesteld: Welkom2020. Ook heeft de gemeente volgens het IT-bedrijf verzuimd voorgestelde verbeteringen door te voeren, zoals verbetering van de beveiliging, de antivirussoftware, de back-ups en de netwerksegmentatie.

 

Reputatie

Switch meent dat de negatieve uitspraken over de dienstverlening van het bedrijf heeft geleid tot het bezoedelen van de reputatie en het eventueel mislopen van toekomstige opdrachten. Het bedrijf stelt echter niet de gemeente, maar de burgemeester zelf aansprakelijk. Tegenover dagblad Tubantia verklaard burgemeester Nauta de ze haar uitspraken in functie en namens de gemeente heeft gedaan.

Dit bericht verscheen eerder bij AGConnect.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Inderdaad de burgemeester verklaart namens de gemeente. Dus als het bedrijf iemand aansprakelijk wil stellen moet het bij de gemeente zijn.
bassie
Het bedrijf, net opgericht dat meewerkt aan de wederomopbouw van de data is betrokken bij de hack,.. toch mooi als je je eigenwerkplek kan creëren, zijn van een heel ander niveau,..
Advertentie