Advertentie
digitaal / Nieuws

Inzien welke organisaties persoonsgegevens krijgen

Op MijnOverheid kan men nu zien wie BRP-gegevens krijgt. In de toekomst wordt het mogelijk aan te geven wie die gegevens mogen inzien.

17 maart 2022
privacy
Shutterstock

Vanaf deze week kunnen burgers op MijnOverheid zien met welke (overheids)organisaties persoonsgegevens worden gedeeld. Het gaat hier om de Basisregistratie Personen (BRP), waarin gegevens als het adres en het burgerservicenummer worden bewaard. Het kabinet streeft naar meer inzicht in en transparantie over hoe de overheid persoonsgegevens gebruikt.

Klantmanager Werk | Noord-Holland

BMC
Klantmanager Werk | Noord-Holland

Beleidsmedewerker Duurzaamheid

JS Consultancy
Beleidsmedewerker Duurzaamheid

Stapsgewijs

‘Het delen van gegevens uit de BRP gebeurt automatisch’, schrijft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. ‘Burgers hoeven hiervoor geen toestemming te geven. Dit is wettelijk vastgelegd. In de wet staat ook met welke organisaties BRP-gegevens gedeeld mogen worden.’ Het kabinet wil burgers stapsgewijs meer inzicht geven in welke gegevens worden gedeeld.

Overheidsorganisaties gebruiken de gegevens uit de BRP als zij die nodig hebben voor het uitvoeren van hun taken, zoals belasting innen of uitkeringen verstrekken. Ook organisaties met een maatschappelijke taak, zoals ziekenhuizen, zorgverzekeraars en pensioenfondsen, kunnen deze gegevens krijgen.

Behalve inzicht in welke BRP-gegevens worden gedeeld staan er ook de contactgegevens van de organisaties die gebruik maken van de gegevens. ‘In de toekomst wordt het ook mogelijk om via MijnOverheid zelf aan te geven met welke organisaties, buiten de overheid, gegevens gedeeld mogen worden.’ 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie