Advertentie
digitaal / Nieuws

Invoering Wiv uitgesteld tot 1 mei

De invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wordt uitgesteld tot 1 mei 2018. Dat zeggen Haagse bronnen, na berichtgeving door Nieuwsuur en NRC Handelsblad.

01 november 2017

De invoering van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wordt uitgesteld tot 1 mei 2018. Dat zeggen Haagse bronnen, na berichtgeving door Nieuwsuur en NRC Handelsblad.

Sleepwet
De Wiv, in de volksmond inmiddels de 'sleepwet', zou per 1 januari van kracht worden. Het duurt echter langer om kandidaten te selecteren voor de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Deze commissie moet vooraf bekijken of de inzet van bevoegdheden als het onderscheppen van internetverkeer rechtmatig is. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zal het uitstel woensdag bekendmaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Privacy

Om de 'sleepwet of 'aftapwet' is veel te doen. De nieuwe wet geeft inlichtingendiensten onder meer ruimere bevoegdheid om data te onderscheppen op de kabel. Tegenstanders vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data te verzamelen.

Referendum

De Kiesraad heeft woensdagochtend bekend gemaakt dat het referendum over de wet er komt. De raad beveelt aan het referendum samen te laten vallen met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Ongeveer 384.000 mensen hebben hun handtekening gezet om het referendum mogelijk te maken. Dat is ruim boven de vereiste 300.000. De initiatiefnemers zijn enkele studenten van de Universiteit van Amsterdam. De tegenstanders van de aftapwet vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data van burgers te verzamelen.

Uitslag

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil af van het raadgevend referendum. CDA-leider Sybrand Buma zei dat het kabinet vasthoudt aan de nieuwe bevoegdheden voor de inlichtingendiensten, ongeacht de uitslag. De andere coalitiepartijen blijven de aftapwet ook steunen, maar zeggen nog niet wat er moet gebeuren als een meerderheid tegen de Wiv stemt. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie