Advertentie
digitaal / Nieuws

Informatieuitwisseling kan asbesttoezicht verbeteren

Het asbesttoezicht kan wellicht nog iets gerichter met behulp van de Inspectie Alert Asbest. Inspecteurs krijgen daarmee betere informatie over asbestverwijderingen.

16 januari 2013

Het asbesttoezicht kan wellicht nog iets gerichter en dus effectiever, met behulp van de Inspectie Alert Asbest. Door informatieuitwisseling krijgen inspecteurs tijdiger en gerichter informatie over risicovolle asbestverwijderingen.

Pilot in drie regio's
Het komende halfjaar beproeven de DCMR (Rijnmond), de omgevingsdienst Rivierenland (Gelderland) en de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (regio IJmond) het nieuwe instrument, waarmee enkele informatiestromen worden gekoppeld en dat naar verwachting daarna geschikt zal zijn voor de andere toezichthouders en handhavers. De ketenpartners zijn in dit geval de RUD's (de omgevingsdiensten in oprichting), de gemeenten, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie SZW.

Risicogestuurd handhaven
Het is de opmaat naar een landelijk dekkende vorm van 'risicogestuurd handhaven', zegt Berend Timmer, projectleider van het Programma Informatie-uitwisseling Milieu (PIM). "Asbestsaneerders hebben een landelijk dekkingsgebied. Je wilt niet dat ze in de ene regio hun best doen en in een andere regio de kantjes ervan aflopen." Het nieuwe instrument kan daarbij helpen. Analyseteams hebben op basis van eerdere inspectieresultaten risicoprofielen opgesteld en de Inspectie Alert Asbest koppelt die lijst nu aan de verplichte meldingen die van asbestverwijderingen worden gedaan bij de Inspectie SZW. "Daardoor is beter te plannen waar je inspecteurs heen stuurt, met als gevolg een hogere pakkans van bedrijven die zich niet aan de regels houden en dus een effectiever toezicht." De combinatie van een aantal spreadsheets (onder de hoede van PIM), in combinatie met een 'regiofilter' levert wekelijks per regio een lijst op van asbestverwijderingen waar de inspecteurs het best naartoe zouden kunnen gaan.

Breder dan LAVS
ILT en ISZW werken ondertussen aan de verbetering van de risicoprofielen. Daarbij komen ook bedrijven in het zicht die zich niet melden op bijvoorbeeld het recente Landelijk Asbest VolgSysteem (LAVS). "Dat systeem faciliteert alleen de bedrijven die willen bewijzen dat ze zich aan de regels houden", zegt Timmer. "De praktijk van asbestverwijdering is breder dan dat." De risicoanalisten kijken bijvoorbeeld ook op plekken als Werkspot.nl om te zien wie zich daar mogelijkerwijs als dienstverlener in asbestverwijdering meldt.

Uitbreiding
De verwachting is dat tegen de zomer ook andere regio's/RUD's gebruik zullen kunnen maken van de Inspectie Alert Asbest.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie