De IT-systemen van energiebedrijven krijgen moeite met het verwerken van de enorme stroom aan gegevens. Dat kan negatief uitwerken voor klantenservice en bedrijfsprestaties, meent Charles Race van Informatica Nederland.
Slimme meters worden in huizen geïnstalleerd en leveren een constante stroom aan accurate, actuele meterstanden aan het energiebedrijf. Zo kan het energieverbruik van consumenten beter gemonitord worden zodat het verbruik en daarmee de kosten omlaag gaan. Alle gegevens van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar opgeteld, levert dit een explosie aan gegevens die de IT-systemen van de energieleveranciers moeten zien te verwerken.
'De inzet van slimme meters gaat zorgen voor een verschuiving binnen de energiesector. Energiebedrijven zullen een stortvloed aan real-time gegevens via hun IT-systemen moeten kunnen verwerken', aldus Race. 'Als instellingen deze gegevens niet kunnen beheren, lopen ze het risico dat hun systemen plat komen te liggen. Gezien de omvang en complexiteit van deze veranderingen, moeten energiebedrijven nu actie ondernemen en hun IT-systemen zo inrichten dat de slimme meter een succes kan worden.'
Slimme meters bedreiging voor IT
Slimme meters zijn sterk in opkomst en worden al door diverse energiebedrijven aangeboden. Mogelijk wordt het gebruik van een slimme…
Volgens de IT-specialist moet de oplossing voornamelijk worden gezocht in integratie van systemen om de grote hoeveelheid gegevens in goede banen te leiden. 'Open standaarden zijn hier de beste oplossing voor. Kijk bijvoorbeeld naar de telecombranche. In eerste instantie hielden telecomaanbieders meerdere versies van open standaarden aan. Dat leidde tot verwarring, hoge kosten en integratieproblemen. Daarom is dit het juiste moment om open standaarden te creëren die de flexibiliteit en mogelijkheden bieden waaraan de energiesector behoefte heeft.'
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een bedreiging voor de IT? Was het 2000 probleem een bedreiging voor de IT? Was de Euro een bedreiging voor de IT?
Welnee! Er is hier voor de IT weer een hoop geld te verdienen.
Misschien lopen de energiebedrijven risico's wanneer zij niet op tijd op deze ontwikkeling anticiperen en hun IT hier op aanpassen. Maar dit is geen bedreiging voor de IT. Dit is een buitenkans om verder te ontwikkelen.
Slimme meters een bedreiging voor de IT?
Misschien, maar vooral een bedreiging voor de vrijheid van burgers. Als de Tweede Kamer met zo'n verplichte "slimme" meter akkoord zou gaan, heeft straks iedere burger verplicht een "slimme" pottekijker in huis, die precies doorgeeft wanneer de burger hoeveel energie verbruikt (en wie weet straks ook uitgesplitst per deel van het huis). Samen met de opslag van OV-gegevens (via de OV-chipkaart) en straks rekeningrijd-gegevens (of iets vergelijkbaars) betekent het dat het gedrag van burgers straks 24 uur per dag kan worden gevolgd, ook thuis. En als het kan, dan zal het ook gebeuren. Elke burger woont straks in een glazen huis en wordt uitermate chantabel voor diegenen die toegang hebben tot gegevens (en dat zullen véél instanties zijn, en daarbinnen véél medewerkers met hun eigen belangen).
Straks dus honderd keer nadenken voordat je aanspraak maakt op je rechten jegens de overheid, of voordat je protesteert tegen een foutieve rekening van bijvoorbeeld een energiebedrijf. Er is altijd wel informatie over je te vinden waarmee men het je erg lastig kan maken.
"Slimme IT" is ook een bedreiging voor een transparante marktwerking. "Slimme" meters maken het bijvoorbeeld mogelijk om ook "slimme" tarieven aan te bieden (dat wordt in dit artikel genoemd: "de flexibiliteit waar de energiesector behoefte aan heeft"). Daardoor verliest de burger het overzicht over zijn energiekosten en over de consequenties van zijn eigen handelen. Je weet straks niet meer of het slim is om minder energie te gebruiken of juist handig om nu even wat extra te "hamsteren". Je hebt ook te weinig tijd om daarover na te denken, want je aandacht wordt opgeëist door steeds meer "slimme" keuzes die je geacht wordt te maken.
Natuurlijk komen er dan professionele dienstverleners die je dat werk graag uit handen nemen - als je ervoor betaalt. Dus als je bij de bovenlaag hoort. Gewone mensen zullen straks hogere kosten krijgen doordat ze minder "slim" kunnen omgaan met alle systeem-opties waar de elite van gaat profiteren.
Dit verlies aan overzicht is nu al aan de gang met de vele "speciale aanbiedingen" van energiebedrijven, en je ziet het ook in het OV gebeuren, in samenhang met de invoering van de OV-chipkaart. En in de zorg, bij de invoering van de "marktwerking" aldaar - een markt waarop individuele burgers geen serieuze partij zijn, maar wel de rekening betalen. Burgers worden onmondig gemaakt, want zonder overzicht en transparantie kunnen ze niet voor hun eigen belangen opkomen.
De "slimheid" van IT vormt ook een veiligheidsrisico. Als er wat fout gaat, heeft niemand overzicht over wat er gebeurt, omdat het allemaal zo ingewikkeld is gemaakt. De kredietcrisis was een goed voorbeeld van de slecht beheersbare chaos die er dan kan ontstaan als gevolg van allerlei "slimme" mechanismen. En het is vooral een risico voor de veiligheid van individuele burgers, want de onvermijdelijke systeem-problemen treffen hen als eerste, en zullen ook op hen worden afgewenteld.
Bovendien zal de onveiligheid die alle "slimheid" met zich meebrengt, worden gecompenseerd met botte "veiligheidsmaatregelen" van buitenaf en nog meer regels, controles, controle-autoriteiten en inbreuken op ieders privacy. We worden dan allemaal gereduceerd tot radertjes in een steeds ingewikkelder, kunstmatig systeem van IT plus regelgeving plus controle, dat steeds vaker zal crashen. Is dat wat we willen?
We hebben geen "slimheid" nodig bij de inrichting van systemen en maatschappelijke afspraken, maar eenvoud, ten behoeve van overzicht en transparantie, onze mondigheid en vrijheid, en onze veiligheid.
De winnaars van de laatste verkiezingen zijn partijen die vrijheid of vrijzinnigheid hoog in het vaandel hebben (VVD, PVV, D66, GroenLinks). Hopelijk gaan deze partijen beseffen dat eenvoud en dus ook bescheidenheid van systemen een voorwaarde is voor vrijheid.
Wij zijn zelf al slim, we hoeven onszelf niet dom te maken met "slimme" systemen.
Ik ben die regelzucht en inbreuk op de privacy hier in Nederland zo langzamerhand spuugzat. Dat je er zelf voor kunt kiezen, ok. Maar waarom nu weer "verplicht" stellen? We leven zo langzamerhand in een dictatuur!
Ik ben die regelzucht en inbreuk op de privacy hier in Nederland zo langzamerhand spuugzat. Dat je er zelf voor kunt kiezen, ok. Maar waarom nu weer "verplicht" stellen? We leven zo langzamerhand in een dictatuur!
het is voor de burgers beter om in groepsverband hier juridies tegen in te gaan want dan heb je gezamelijk meer kans dan als enkeling tegen het IT systeem dat straks door het hele doen en laten van het IT systeem ons kan inzien en zelfs je inkomen en uitgaven kan bekijken .Je bent geen baas meer over je eigen persoon ..
Zelden zo'n apekool aan redenaties bij elkaar in 1 artikel getroffen. Hier zit geen burger op te wachten en hier wordt geen burger beter van. Wanneer worden volksvertegenwoordigers weer vertegenwoordigers van het volk? Het blijken steeds meer de hoeders van kapitalisten en multinationals. Wat vreemd toch, die enorme aanhang van de PVV en VVD. Eerst de banken die de burger uitkleden en daarna op kosten van diezelfde burger gered moeten worden en vervolgens het gore lef hebben om dikke bonussen aan de veelverdieners uit te betalen. (M.i. dus gewoon ons belastinggeld er weer uit halen en de zooi laten omdonderen; eenvoudig kapitalistisch principe dat ze zelf ook toepassen op de -wegens crisis- betalingsonmachtige woningbezitter.) In de energie gaat het straks dezelfde kant op: Jan met de pet kan betalen en de aandeelhouder ziet z'n opbrengst stijgen. Waar is m'n eenvoudige all in one gemeentelijke energiebedrijf? Zit nou opgescheept met een nota voor gasverbruik, voor gasvervoer, voor gasleidingonderhoud, voor het gasoppompbedrijf etc. Gouden toekomst voor de firma die voor mij straks alle keuzen maakt, van alles de goedkoopste aanbieder voor me kiest en dat allemaal op 1 nota aan mij aanbiedt; natuurlijk tegen een schappelijke inzichtelijke provisie.
@ Hans (bespiede burger)
Ik begrijp uw boosheid, die heb ik ook. Maar als u zegt dat politici, in plaats van de banken in bescherming te nemen, de hele zaak maar moeten laten "omdonderen", dan ben ik het niet met u eens. Want ook dan worden vooral burgers de dupe.
Burgers zijn op dit moment gegijzeld door een financieel systeem dat als instrument gebruikt wordt door witteboorden-rovers. Politici zouden (als zij niet met deze rovers willen collaboreren) die gijzeling ongedaan moeten maken door burgers de mogelijkheid terug te geven een normaal leven te leiden zonder mee te hoeven in allerlei ingewikkelde, centralistische bedenksels die aan ons verkocht worden als "goed voor de burgers", maar die in feite alleen goed zijn voor bepaalde bevoorrechte groepen en organisaties.
Politici zijn wel bereid om Europese banken te redden als ze door hun investeringen in Grieks schuldpapier opnieuw in de problemen dreigen te komen. Er komt dan snel een tijdelijke geldvoorziening van een paar honderd miljard, en onder dekking daarvan trekken banken zich stilletjes voldoende terug uit Griekenland om niet meer gegijzeld te zijn(zoals bijv. ING heeft gedaan).
Dergelijke bevrijdingsoperaties kun je ook voor burgers realiseren. Niet allemaal in één keer, want dat gaat zelfs de financiële mogelijkheden van de Europese Centrale Bank te boven. Maar je kunt wel van overheidswege decentrale alternatieven organiseren en daarvoor wettelijke ruimte creëren. Op die manier kun je het administratieve, controlerende IT-monster dat we hebben gecreëerd, stap voor stap weer verkleinen en uiteindelijk deels ontmantelen, zodat we als burgers straks weer vrijer kunnen ademhalen.
Bovendien zou er ook op veiligheidsgebied een "subsidiariteitsbeginsel" moeten worden ingevoerd. Als veiligheid kleinschalig kan worden georganiseerd (maar dan wel voor iedereen, niet alleen voor de welgestelde bewoners van "gated communities"), dan moeten we geen centraal gestuurde systemen gaan opzetten. Want complexe systemen laten zich in de praktijk lang niet altijd centraal sturen, maar ontwikkelen een eigen dynamiek.
Als er een Partij van de Kleinschaligheid en Eenvoud zou worden opgericht, zou ik daar heel blij mee zijn.
Niet alleen privacy maar ook gezondheid loopt gevaar door continu gepulste (waarin het gevaar schuilt) e.m.-velden van slimme meter. Nooit laten plaatsen!
Zie video op www.stopumts.nl onder 'Berichten Internationaal' d.d. 31/08/10 met 'USA: Gemeenten in Californië verbieden smart meters vanwege gezondheidsgevaar.