Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-project SPEER verder vertraagd

Het grootste ICT-project van de overheid loopt verder uit in tijd en budget. Het programma SPEER van Defensie kampt met de gevolgen van de reorganisaties bij het ministerie.

26 november 2012

Het grootste ICT-project van de overheid loopt verder uit in tijd en budget. Het programma SPEER van Defensie heeft te kampen met de gevolgen van de reorganisaties bij het ministerie.

18 miljoen erbij
Voor SPEER is extra menskracht nodig en een deel van de oplevering van de op software van leverancier SAP gebaseerde systemen vindt zeker een half jaar later plaats. De bijkomende kosten zullen ongeveer 18 miljoen euro bedragen, stelt minister Hennis-Plasschaert in een voortgangsrapportage aan de Kamer. En dan is er nog niet eens rekening gehouden met een aanvullende vertraging die het gevolg is van het trager verlopen van lopende reorganisaties.

Historie
SPEER, waarvoor systemen worden ingevoerd die financiële en materieellogistieke processen bij Defensie ondersteunen, heeft sinds het begin in 2003 een lange historie van vertragingen en budgetoverschrijdingen. Tot dusver bedraagt het totale budget over de looptijd 419,7 miljoen euro. Halverwege de rit is besloten het pakket functionaliteiten dat binnen het budget wordt gerealiseerd, te beperken.

Reorganisatie compliceert
Die reorganisaties zijn ook met name wat SPEER parten speelt. SPEER moet die reorganisatie volgen en ondersteunen en dat levert extra complicaties en vertraging op. Hennis-Plasschaert wil geen functionaliteiten wegstrepen, dus schuift het project verder op. Onderdelen van Defensie zullen nog het hele jaar 2014 bezig zijn met de migratie, terwijl ze volgens eerdere plannen half 2014 over zouden zijn. Er is tijdelijk extra externe mankracht nodig en de oude systemen moeten langer in de lucht blijven. De stapeling van de reorganisatie, de invoering van de SAP-systemen en een tekort aan ter zake deskundig personeel blijft een risicofactor, geeft de minister aan.

Gammele administratie
Vrijwel gelijk met de rapportage verscheen er een brief van de Algemene Rekenkamer met als strekking dat Defensie zijn administratie nog steeds niet op orde heeft en dat een visie op de al eerder geconstateerde spanning tussen de reorganisatie en het programma SPEER ontbreekt. Ook de personeelsdossiers - iets wat buiten SPEER is gehouden - blijven gebrekkig. De minister heeft in een reactie toegezegd dat ze op korte termijn met de Tweede Kamer over de problemen gaat praten. "Het is beter om realistische doelen te formuleren en dat ga ik ook doen", stelde zij tegenover de NOS.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie