De overheid ziet ten onrechte het mislukken van grote ICT-projecten als een ICT-probleem, betoogt managementconsultant Hub Heijnen van VKA in Automatisering Gids. De noodzakelijke organisatorische beslissingen worden volgens hem stelselmatig vooruit geschoven.
'ICT onnodig complex gemaakt'
De overheid ziet ten onrechte het mislukken van grote ICT-projecten als een ICT-probleem.
Bij het inspelen op een steeds complexere samenleving moet de overheid kiezen tussen het reduceren van de institutionele complexiteit en de individuele complexiteit. Die laatste keuze is mogelijk via de ‘éénloketgedachte’, maar de ambtelijke top maakt deze keuze niet (genoeg), omdat politici hen beoordelen op hun loyaliteit en hun ondersteuning op korte termijn, stelt Heijnen. De organisatorische complexiteit moet vervolgens maar worden opgelost met ICT-projecten, waarin de complexiteit zich concentreert en opeenstapelt.
IT-leveranciers zien dat ook wel, maar aanbestedingsprocedures laten geen opening voor het uiten van enige twijfel. Ook trekt Heijnen de flexibiliseringsmogelijkheden die SOA-omgevingen zouden bieden in twijfel en hekelt hij het geroep om open-sourcesoftware – ‘alsof dit topprioriteit heeft bij een overheid die geplaagd wordt door ICT-problemen.’
Wellicht is de governance-methode COBIT een manier om een deel van de ellende te voorkomen, stelt Heijnen. Maar de overheid moet zich volgens hem vooral realiseren dat het oplossen van ICT-problemen symptoombestrijding is. (FB)