Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Combi AI en cultuur cruciaal’

Volgens de Amsterdamse hoogleraar Carolie Nevejan is de basis van het succes van Amsterdam als eerste Digitale Stad de intensieve samenwerking tussen overheid, cultuur, wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven intensief samenwerkten. Vooral de kracht van de culturele bijdrage moet volgens haar niet worden onderschat. Dat stelt de chief science officer van de gemeente Amsterdam in een essay in Binnenlands Bestuur.

13 oktober 2019
artificial-intelligence.jpg

De overheid – en ook de gemeente – heeft bij de verdere ontwikkeling en inzet van artificiële intelligentie (AI) twee grote verantwoordelijkheden: het ondersteunen van wetenschappers en het geven van ruimte aan ‘start-ups’ en ‘scale-ups’ én het borgen van de rechtsstaat. Maar vooral mag ook de cultuur niet worden vergeten.

Dat stelt chief science officer Caroline Nevejan van de gemeente Amsterdam in een essay in Binnenlands Bestuur. Volgens de Amsterdamse hoogleraar is de basis van het succes van Amsterdam als eerste Digitale Stad de intensieve samenwerking tussen overheid, cultuur, wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven intensief samenwerkten. Vooral de kracht van de culturele bijdrage moet volgens haar niet worden onderschat.

Angst
‘Met name in die culturele bijdrage ontstaat het gesprek over de kwaliteit en de potentiële maatschappelijke ervaring van een nieuwe technologie. Een ethische discussie vereist toegankelijkheid en begrip van de technologie zodat mensen ook kunnen weten waar men over spreekt. Te snel worden dergelijke gesprekken anders gedomineerd door angst voor het onbekende’, aldus Nevejan.

Kunstenaars
Voor een gemeente als Amsterdam is het van groot belang om zich te verbinden met andere overheden, bedrijven, wetenschap en kunst- en cultuurinstellingen om beter te begrijpen hoe we AI in onze samenleving willen vormgeven. Ik denk dat meer mensen, met meer creativiteit en in grotere diversiteit, hierover moeten nadenken. Net als internet destijds, zal AI ingrijpende gevolgen hebben voor hoe cultuur wordt gedeeld en beleefd. Het is net als toen een ‘slow growing animal’, dat pas zichtbaar wordt wanneer het zijn kantelpunt heeft bereikt. Daarom is de bijdrage van kunstenaars hier ook zo belangrijk. Zij kunnen de mogelijkheden en gevolgen van AI verkennen waardoor zij het grote publiek in staat stellen deze technologie zelf te onderzoeken.

Lees het volledige essay in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie