Advertentie
digitaal / Nieuws

CBG is 'Overheidsorganisatie 2.0 van 2011'

Digitalisering gaat bij deze organisatie hand in hand met 'het Nieuwe Werken'. Het CBG, de onder VWS vallende organisatie die nieuwe geneesmiddelen beoordeelt en toelaat op de Nederlandse markt, was genomineerd naast het UWV, GovUnited Rijkswaterstaat en de gemeente Smallingerland.

18 februari 2011
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is ’Overheidsorganisatie 2.0 van het jaar’ geworden. Digitalisering gaat bij deze organisatie hand in hand met 'het Nieuwe Werken'. Het CBG, de onder VWS vallende organisatie die nieuwe geneesmiddelen beoordeelt en toelaat op de Nederlandse markt, was genomineerd naast het UWV, GovUnited Rijkswaterstaat en de gemeente Smallingerland.

Dossiers
De circa 300 medewerkers van het CBG verwerken samen tienduizenden dossiers per jaar, die nog niet zo lang geleden nog gewoon van papier waren. Digitalisering van die papierstroom heeft het volgens CBG mogelijk gemaakt geheel plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Met externe experts kan op dezelfde manier makkelijker gediscussieerd worden over belangrijke dossiers. Ook kunnen de farmaceutische bedrijven online het verloop van de afhandeling van hun dossier(s) volgen.

Mentaal deel
Naast de aanschaf van de nodige hulpmiddelen (software, telefoons, laptops) en een fysieke verhuizing van vijf locaties naar een centraal kantoor met flexplekken zegt het CBG 'het mentale deel' erg belangrijk te vinden. Medewerkers worden getraind in een geheel andere manier van samenwerken, communiceren, aansturen en met tijd omgaan. 

Snijvlak
Beoordeling van de vijf kandidaten (door TNO) vond plaats op vijf kenmerken: organisatiecontext, interne samenwerking, participatie in de samenleving, externe samenwerking en opbrengsten. De winnaar, uitgeroepen op de Dag van de Ambtenaar 2.0, is een terechte, denkt mede-organisator Davied van Berlo. "Ze hadden een erg goed verhaal. Ze werken op het snijvlak van de overheid en de farmaceutische industrie en zijn daarin enorm met het nieuwe werken bezig." 

Hip
Na vorig jaar, toen de prijs voor het eerst werd uitgereikt, ziet Van Berlo wel een ontwikkeling. Ik denk dat HNW nu hip is geworden. Vorig jaar, toen Amsterdam won, hadden die ook heel veel goede voorbeelden, maar het was erg van onderaf, ambtenaren die leuke dingen aan het doen waren. Nu is het meer een organisatieding aan het worden." Maar het is nog niet om over naar huis te schrijven, benadrukt hij. "Qua steun van boven is er nog wel een wereld te winnen. Er zijn goede voorbeelden van, maar het blijft nog verre van het ideaalbeeld van het management dat er officieel beleid van maakt de organisatie '2.0' te maken."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom Verhoeve
Een kleine toevoeging: de beoordeling heeft plaatsgevonden door zowel TNO, Proven Partners, Ambtenaar2.0 en Debbie Appel. Door loting op de ambtenaar2.0 dag heeft uitvoeringsorganisatie DUO een workshop van deze combinatie gewonnen, waarmee zij nog meer 2.0 kunnen worden.
Advertentie