Advertentie
digitaal / Nieuws

Vianen slachtoffer van cryptoware

Gemeente Vianen is maandag het slachtoffer geworden van cryptoware. Er werden maandag vreemde versleutelde bestanden aangetroffen op de harde schijf van één van de computers, waardoor er problemen ontstonden.

19 mei 2015

Gemeente Vianen is maandag het slachtoffer geworden van cryptoware. Er werden maandag vreemde versleutelde bestanden aangetroffen op de harde schijf van één van de computers, waardoor er problemen ontstonden.

Cryptoware
De gemeente liet, nadat duidelijk werd dat er cryptoware in het spel was, niets aan het toeval over en zette in overleg met de aanwezige medewerkers uit voorzorg alle desktops en servers op het gemeentehuis uit. Daardoor kon er tijdelijk geen e-mail gelezen worden en bezoekers die documenten zoals paspoorten wilden ophalen konden niet geholpen worden. Vianen besloot vervolgens alle bestanden terug te zetten naar de backup een paar dagen eerder, waardoor de cryptoware van de servers verdween.

Vervelende situatie 

Een woordvoerder laat weten dat de schrik er op het gemeentehuis goed inzat. ‘Het was heel vervelende situatie. Cryptoware wordt door cybercriminelen vaak ingezet om bestanden te versleutelen en deze tegen vergoeding weer te deblokkeren. Toen we een dergelijk bestand aantroffen schrokken we natuurlijk. We hadden het voordeel dat het niet in het weekend gebeurde maar onder werktijd. Hierdoor konden we snel ingrijpen, waardoor de schade meeviel. De bestanden zijn in overleg met medewerkers teruggezet. De aanval is door de aanwezigheid van een back-up gelukkig afgeslagen en er is dus zeker geen losgeld betaald.’

Risico's gespreid 

De aanval zorgde ervoor dat e-mails weliswaar binnenkwamen, maar niet gelezen konden worden. Het feit dat we een deel van de bedrijfsprocessen 'in the cloud' hebben, zorgt ervoor dat de risico’s gespreid zijn. Zo kon de digitale dienstverlening via de website van Vianen deels in de lucht blijven. ‘Mocht er in de toekomst weer zo’n aanval zijn, dan gaan we vermoedelijk op dezelfde wijze te werk’, besluit de woordvoerder. De gemeente zal aangifte doen bij de politie van afpersing. 'De kans dat de daders worden achterhaald  klein, maar in ieder geval helpt het om de omvang van deze criminaliteit inzichtelijk te krijgen.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans-Pieter in 't Veld / CIO
DOM! om te denken dat cryptoware verdwijnt door het terugzetten van een backup!Overigens kun je beter de medewerkers gaan opleiden om herhaling te voorkomen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie