Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten en jeugdzorg maken afspraken over privacy

Gemeenten en jeugdhulpprofessionals hebben afspraken over privacybescherming in het jeugddomein vastgelegd in een manifest. Om professionals in de jeugdzorg te helpen bij privacybescherming zijn tien regels opgesteld.

23 juni 2016

Gemeenten en jeugdhulpprofessionals hebben afspraken over privacybescherming in het jeugddomein vastgelegd in een manifest. Om professionals in de jeugdzorg te helpen bij dillema's in privacybescherming zijn er tien regels opgesteld.

Verschillende protocollen samentrekken

De verschillende gemeenten en aanbieders van jeugdzorg hebben allemaal een eigen privacy-protocol , maar deze protocollen kunnen in de praktijk van elkaar verschillen. In het manifest dat VNG heeft gepubliceerd spreken de overkoepelende organisaties van de gemeenten en jeugdzorgprofessionals samen een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens af. Ook willen ze het bewustzijn van privacyschending bevorderen. De afspraken zijn gemaakt door onder meer VNG en GGZ Nederland, diverse cliëntenorganisaties en ouderplatforms. De Autoriteit Persoonsgegevens juicht volgens VNG de totstandkoming van de afspraken toe.


Aanvulling op bestaande afspraken

De regels kunnen gebruikt worden bij diverse dilemma’s over privacy en gelden als een aanvulling op de al bestaande beroeps- en meldcodes. Bovendien krijgen ouders en de jeugdige cliënten met de regels duidelijkheid over hun rechten met betrekking tot privacybescherming. In een later stadium worden de regels ook in een app beschikbaar gesteld voor professionals en cliënten. 

De regels uit het manifest zijn op de website van VNG te vinden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marnix
De ggz is de meest onbetrouwbare bron die er is wat afspraken betreft de autoriteit persoonsgegevens kan er maar beter dagelijks bij blijven dromen zijn vaak bedrog.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie