Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeentelijke websites nog steeds ontoegankelijk

De websites van gemeenten blijven zeer moeilijk toegankelijk voor burgers. Ruim 80 procent van de gemeentesites is niet of nauwelijks toegankelijk. Dat blijkt uit gegevens die het ministerie van Binnenlandse Zaken in aanloop naar de begrotingsbehandeling naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

03 november 2009

Weinig verbetering
De websites van gemeenten laten ook weinig verbeteringen zien. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) heeft begin dit jaar gezegd dat gemeenten hun sites uiterlijk eind volgend jaar op orde moeten hebben. Momenteel is zestien procent van de gemeentesites redelijk tot goed toegankelijk.

 

Ministeries
Andere onderdelen van de overheid scoren veel beter. Alle ministeries behalen online bijvoorbeeld op z'n minst een redelijke score. Ruim een kwart van de websites van departementen is goed voor de hoogste score.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tiemo Koopman / Sr. Consultant Boer & Croon NeXtrategy
De problematiek rond de inrichting van de gemeentelijke websites speelt al geruime tijd. Om de knelpunten op te lossen is het noodzakelijk om de problematiek op een andere manier te benaderen. Veel gemeenten kiezen er voor om de informatie vanuit de eigen (ambtelijke) insteek op de website te zetten zonder zich te realiseren dat veel burgers hier niet mee geholpen zijn.

Om echt tot structurele verbeteringen te komen is het noodzakelijk ‘van buiten naar binnen’ te denken. Dit betekent dat je je als gemeente afvraagt naar welke informatie burgers op zoek zijn en hoe je deze informatie ‘vindbaar’ maakt. Je zorgt er dus voor dat burgers niet hoeven te zoeken, maar dat ze in staat gesteld worden om relevante informatie op een eenvoudige wijze te vinden. Om de websites toegankelijk te maken is het dus van belang dat je begint met het inventariseren van de Klantvraag. Weten welke informatiebehoefte is er, hoe de burger naar informatie zoekt en welke zoektermen gebruikt worden, zijn dus essentieel.

Pas als deze vragen beantwoord kunnen worden lukt het om de gemeentelijke websites toegankelijk te maken, tenminste als de beschikbare infrastructuur hier ook geschikt voor is. Helaas is dat bij heel veel gemeenten nog steeds niet het geval. Veel gemeenten beschikken over content management systemen en niet over kennismanagement systemen. Zolang niet aan de basis uitgangspunten (wat is de Klantvraag of Klantbehoefte en voldoet mijn infrastructuur) voldaan is, zal iedere poging om informatie te ontsluiten mislukken. De schuld bij de verantwoordelijke ICT-ers leggen is daarom mijns inziens te kort door de bocht. Het begint met beleid dat er op gericht is vanuit de klantvraag te denken en de organisatie hier op in te richten.
Jan Roseboom
Ik veronderstel, dat die betreffende richtlijnen - die al een tijdje van toepassing zijn - vanuit het "het burger-meedenken" zijn opgesteld.
Voorts dat het bestuur en de medewerkers vanuit dit principe denken en handelen. De kwaliteit van onze democratie hangt daarmee nauw samen.
Fred Vellekoop - Rotterdam
@Tiemo Koopman • 04.11.09 13:48
Dat is precies de reden. Ik ben het helemaal met je eens en erger me steeds weer aan dat 'denken vanuit de organisatie' i.p.v. 'denken vanuit de klant'.
johan ledeboer / partner
De tijd is voorbij dat de overheid een boodschap kon "zenden". De burger wil begrepen worden. Daarvoor is een dialoog nodig. Dat vraagt een ander houding vanuit de overheid. Dit korte fragment illustreert het huidige dilemma goed. http://tinyurl.com/ykwf5ya
Jan Roseboom
Een goede actie van de staatssecretaris. De kwaliteit van onze democratie hangt hiermee samen. Het is toch bovendien niet zo moeilijk voor de ICT'ers om de betreffende richtlijnen toe te passen?
Advertentie