Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Ict-kosten gemeenten kunnen helft lager’

De drie gemeenten hebben dit jaar in samenspraak met de Vereniging van Gemeentesecretarissen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)/KING en een nieuwe softwareleverancier het initiatief met de oprichting van een coöperatie.

07 december 2015

Eindhoven, Boxtel en Woerden bundelen de krachten in een gezamenlijke ict- coöperatie. De ict-kosten per inwoner kunnen volgens betrokkenen met minimaal de helft omlaag.

Broncode
De drie gemeenten hebben dit jaar in samenspraak met de Vereniging van Gemeentesecretarissen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)/KING en een nieuwe softwareleverancier het initiatief met de oprichting van een coöperatie. Die moet begin 2016 worden geformaliseerd en zich in de loop van het komende jaar bewijzen. De Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs noemt als redenen voor de stap: financiën, efficiëntie en verantwoording. ‘We zouden met zijn allen nog maar één keer voor die software moeten hoeven betalen. En we willen niet alleen samen de opdrachtgever zijn, we willen ook dat het ons eigendom wordt. Het gaat ons om de broncode.’

Maatwerk per gemeente
Het nieuwe softwareaanbod wordt zeker geen one size fits all, bezweert Schreurs. ‘We willen het zo organiseren dat er altijd maatwerk per gemeente mogelijk is. Dat is iets anders dan dat je met zijn allen één aanbesteding doet. We willen ook niet dat de wensen van andere gemeenten ondergeschikt worden gemaakt aan wat wíj als Eindhoven precies als product willen hebben. Dus het moet maatwerk zijn, het moet zich kunnen doorontwikkelen en kunnen worden verbonden met andere systemen.’

Vanuit de cloud
Becijferd is dat de gemeentelijke ict, waaraan nu jaarlijks per inwoner ruim zeventig euro wordt uitgegeven (volgens cijfers van M&I/Partners), in het gunstigste geval voor maar 58 cent per inwoner mogelijk is. Minimaal zou een halvering van de kosten mogelijk zijn. De deelnemende gemeenten (in potentie een groot deel van de 393) zouden de software tegen een instaptarief van 25.000 euro per jaar plus een gebruikstarief kunnen benutten – vanuit de ’cloud’. Niet alleen de software is goedkoper, er is ook geen I&A-coördinator en GBA-beheerder meer nodig.

Worstelen
Hoe groot de coöperatie moet worden? Hoe meer zielen, hoe lager immers de kosten. Eindhoven heeft al een uitnodiging doen uitgaan naar alle gemeenten om mee te denken en te doen. Schreurs: ‘De ambitie is op dit moment het met zijn drieën goed te regelen. We zien wel dat er ook andere initiatieven voor samenwerking zijn en dat iedereen met de situatie aan het worstelen is. Het is niet per se onze ambitie om een heel grote coöperatie te worden.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week. (inlog)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dennis
Dit heb ik al zo vaak zien mislukken. Meestal is een van beide partners niet volwassen genoeg en wordt het een rommeltje. Ook maatwerk leidt steevast tot problemen. Bovendien is er al zo'n samenwerkingsverband tussen de vier grote steden. Geen idee of dat een besparing heeft opgeleverd, verwacht van niet.
August Biels / gewezen ambtenaar
Niet tevreden over de vendor-lock-in met Pink, of met Centric, hobbelen we vrolijk naar de volgende vendor-lock-in, maar dan met GemBoxx. Van harte aanbevolen door de wethouder van Woerden, aandeelhouder in het moederbedrijf van GemBoxx.Nooit even stilgestaan bij open source, tijdens de aanbesteding? Bij zoiets als Typo3, en Typo3Gem? Oh nee, geen aanbesteding gedaan!En waarom zou je open source doen? Oh ja, je wilt eigenaar van de broncode blijven. Niet delen met andere gemeenten natuurlijk.Na tientallen domme, kortzichtige en vooral mislukte pogingen gaat nu dit drietal opnieuw het wiel, het buskruit en het zwarte garen proberen uit te vinden.Je zou zo langzamerhand nergens meer van staan te kijken, maar toch doe ik het weer. Gemeenten en ICT, het is geen gelukkig huwelijk.
ambtenaar / ambtenaar
Het hele artikel heeft een hoog Wij van WC-eend gehalte. En inderaad wat August betoogd, zijn we weer hard op weg naar een nieuwe leveranciers afhankelijkheid. Als achter zo'n zogenaamde cooperatie commerciele bedrijven een rol spelen, is het dus geen cooperatie, maar een ordinaire dekmantel voor private belangen van mensen met dubbele petten. Met alle schijn van belangenverstrengeling. Mijn advies: blijf er ver van. En halvering van ict kosten? whahahaha......
ambtenaar / ict adviseur
oh ja, ter aanvulling. Het zou Binnenlands Bestuur sieren als ze eens wat kritischere journalistiek bedrijven in plaats alles wat anderen erover roepen napapagaaien.
annelies
Eindhoven, Boxtel en Woerden. Wat me nog het meest puzzelt: wat hebben die gemeenten nou overeenkomstig, dat juist zij gaan samenwerken? Ben benieuwd waar ze elkaar hebben gevonden.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is vooral van belang wat alle gemeenten hiervan vinden. Ga eens iets doen waaraan alle gemeenten deelnemen. Waar is de coördinerende en communicerende rol van de VNG????
Advertentie