Advertentie
digitaal / Nieuws

Emmen start blockchainproject voor energiebesparing

De gemeente Emmen helpt 49.000 huishoudens energie te besparen met een nieuwe app. Inwoners krijgen vragen over wat zij zelf aan energiebesparing doen en verdienen punten die zij kunnen inwisselen voor energiebespaarboxen. Bij de app is gebruik gemaakt van blockchaintechnologie.

17 januari 2022
blockchain-3019120-640.png

De gemeente Emmen helpt 49.000 huishoudens energie te besparen met een nieuwe app. Inwoners krijgen vragen over wat zij zelf aan energiebesparing doen en verdienen punten die zij kunnen inwisselen voor energiebespaarboxen. Bij de app is gebruik gemaakt van blockchaintechnologie.

Blockchain 

Wijk voor wijk worden brieven met een QR-code verspreid waarmee de Energieknip-app geïnstalleerd kan worden. De app is ontwikkeld door stichting BlockchainLab Drenthe uit Emmen. De blockchaintechnologie zit onder andere in de punten die worden uitgedeeld. Deze punten vertegenwoordigen een speciale digitale munt die aan slechts één doeleinde kan worden uitgegeven. Het project is gesubsidieerd vanuit het Europese Interreg project BLING (Blockchain in Government). 


Dubbel voordeel
Het resultaat van de app is tweeledig. Enerzijds wordt de landelijke subsidie: de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) van in totaal 150.000 euro verdeeld over inwoners van Emmen. Anderzijds krijgt de gemeente inzicht in de energiekenmerken van het woningbestand in de stad. In de app worden vragen gesteld zoals: Hoeveel zonnepanelen heeft u? En: Hoe oud is uw verwarmingsinstallatie? Inwoners ontvangen vervolgens punten ter waarde van maximaal 50 euro die bij de de plaatselijke bouwmarkt kunnen worden ingeruild voor energiebespaarboxen met led-lampen, tochtstrips en radiatorfolie.

Spannend moment
Het is de eerste keer in Nederland dat blockchaintechnologie door een gemeente of overheid op deze schaal wordt toegepast. Een spannend moment voor de ontwikkelaars van de app. Adri Wischmann, voorzitter van de stichting BlockchainLab Drenthe, zegt: ‘Toen we los gingen heb ik twee dagen naar het saldo zitten kijken. Tikt het wel af? Natuurlijk, je hebt het allemaal getest. Maar als je voor de eerste keer achter het stuur van een nieuwe auto stapt, denk je toch: even kijken of die lekker door de bocht vliegt.’

‘Op is op’
De besparingsactie loopt sinds een week en de inwoners van Emmen hebben inmiddels voor 60.000 euro aan vragen beantwoord. In de bouwmarkten is al meer dan 10.000 euro gekocht met de punten. De regeling stopt op 31 juli 2022.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Guido de Bruijn / beleidsmedewerker
Hoeveel energie kost de blockchain die bedoeld is om energie mee te besparen?
Guido de Bruijn / beleidsmedewerker
Hoeveel energie kost de blockchain die bedoeld is om energie mee te besparen?
Matthijs Wachtmeester / sr. medewerker p & c
Waarom in hemelsnaam via blockchain? Dit soort toepassingen kan eenvoudig via een portal op een centrale server.
Adri Wischmann / Founder
Ik zie wat onbegrip en vooroordelen in de reacties op dit artikel, ter verduidelijking: er is gebruik gemaakt van blockchain om de privacy (anonimiteit) van de gebruikers te garanderen en gebruik te maken van nieuwe technologie om betalingsverkeer sneller, zuiniger en goedkoper te laten lopen dan via een bank.Ik begrijp best dat de "oude opvatting" laten we dit in een centrale database doen heel diep zit.. maar de "nieuwe manier" is decentraal.. heeft grote voordelen (als je het op de juiste manier doet -maar dat is bij een centrale database ook zo.-We maken gebruik van het IOTA-protocol dat uiterst energie-efficient is (per transactie minder energie verbruikt dan een banktransactie) en feeless is!Dit project is opensource!.. dus iedereen kan zien wat er gedaan wordt, wat er gemaakt is.. neem gerust contact op met d Gemeente Emmen of met BlockchainLab Drenthe als er behoefte is aan uitleg.
Toine Goossens
Hier leest u alles over het energieverbruik van blockchain. Blockchain is een techniek die op verschillende manieren toe te passen is. De bitcoin is een toepassing die heel veel energie verbruikt, maar dat is dus een heel andere toepassing.https://duurzaam-actueel.nl/het-energieverbruik- …

Advertentie