Advertentie
digitaal / Nieuws

Amsterdam wil meldingsplicht voor dataverzamelaars

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil als eerste gemeente in Nederland regelen dat inwoners zicht hebben op hoe, waar en welke gegevens over hen worden verzameld.

28 januari 2021
veiligheid---camera.jpg

De gemeente Amsterdam wil vanaf oktober een meldingsplicht voor alle apparaten die in openbare ruimtes data verzamelen. Dat zijn bijvoorbeeld camera's, sensoren en wifi-trackers die in de stad worden ingezet om drukte, verkeersstromen en luchtkwaliteit te meten. De meldingsplicht gaat gelden voor bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen en alle gemelde apparaten zullen worden bijgehouden in een register.

Onbespied
Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil als eerste gemeente in Nederland regelen dat inwoners zicht hebben op hoe, waar en welke gegevens over hen worden verzameld. ‘Er komen steeds meer camera’s bij in de stad’, zegt wethouder Touria Meliani (ICT en Digitale Stad). ‘Als college hebben we als uitgangspunt dat Amsterdammers zich zo veel mogelijk onbespied in de stad moeten kunnen begeven. En ik hoop ook op meer bewustwording bij hen die deze camera’s en sensoren plaatsen. Dit geldt natuurlijk ook voor de gemeente zelf.’


Persoonsgegevens
Via het register kunnen Amsterdammers volgens de gemeente contact zoeken met degene die data verzamelt, of kunnen ze een klacht indienen bij de landelijke toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie