Advertentie
digitaal / Nieuws

Friese boeren leren cyberaanvallen weren

Door het gebruik van technologie zoals melkrobots en koelcellen wordt de agrarische sector kwetsbaarder voor cybercriminaliteit.

29 oktober 2024
Boer in stal met tablet
Shutterstock

Het project ‘Friese agrarische sector cyberproof’ is de winnaar van de Hein Roethof Preventieprijs 2024. Dit project, gericht op het verbeteren van de cyberweerbaarheid van Friese boeren, kreeg op 28 oktober de prijs uitgereikt door Guikje Roethof, dochter van de initiatiefnemer Hein Roethof. Aan de prijs zijn een geldbedrag van 20.000 euro en een kunstwerk van de kunstenaar Jan Ketelaar verbonden. De uitreiking vond plaats in Kasteel De Haar in Haarzuilens, Utrecht.

Voorzitter van de Rekenkamer

Gemeenteraad Schagen
Voorzitter van de Rekenkamer

Technisch Administratief Medewerker Dagelijks Onderhoud

BMC
Technisch Administratief Medewerker Dagelijks Onderhoud

Sociale veiligheid

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) reikt jaarlijks de Hein Roethof Preventieprijs uit aan initiatieven die de sociale veiligheid op een vernieuwende manier versterken. Dit jaar won het Friese project omdat het boeren helpt zich te wapenen tegen cyberaanvallen, een toenemend risico nu steeds meer bedrijfsprocessen digitaal verlopen. Door het gebruik van technologie zoals melkrobots en koelcellen wordt de agrarische sector namelijk kwetsbaarder voor cybercriminaliteit.

Hacken raakt boeren hard

Volgens Nienke Hoeksma, directeur van MKB Cyber Campus, kan een hack enorme gevolgen hebben voor boeren. 'Bij een agrariër die door een cyberaanval werd getroffen, vielen melk- en voerrobots uit, waardoor de bedrijfsvoering compleet stilviel. Dat heeft ernstige gevolgen, zowel economisch als voor de dieren,' legt Hoeksma uit. Door hun vele apps en systemen zijn boeren gevoelig voor cybercrime, terwijl hun kennis over digitale beveiliging vaak beperkt is.

Trainingen maken boeren cyberproof

Om de cyberweerbaarheid te vergroten, werkt het project samen met Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) Noord, ROC Friese Poort, ROC Friesland College en MKB Cyber Campus. Door middel van trainingen en bewustwordingssessies worden boeren, leveranciers en adviseurs beter voorbereid op digitale dreigingen.

Het prijzengeld wordt geïnvesteerd in de verdere versterking en uitbreiding van het project, met als ambitie om deze aanpak door heel Nederland te verspreiden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie