Advertentie
digitaal / Nieuws

Lof voor 7 IT-aanbestedingen

Forum Standaardisatie doet jaarlijks een steekproef naar security-standaarden in IT-aanbestedingen. Deze overheden doen het goed.

26 juni 2023
Een man en een vrouw bekijken een computer met een slotje
Shutterstock

Forum Standaardisatie wil dat IT van de overheid voldoet aan de moderne security-standaarden. Om die reden worden jaarlijks steekproefsgewijs IT-aanbestedingen gecontroleerd. Dit zijn de zeven aanbestedingen die lof krijgen toebedeeld.

Financieel Adviseur P&C

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur P&C

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Etten-Leur positieve uitzondering

De overheid ploetert al jaren voort om te voldoen aan verplichte informatieveiligheidsstandaarden voor onder meer website en e-mail. Er is nog veel te doen: bijna de helft van de overheidsdomeinen voldoet nog niet aan de eisen voor website en e-mail en daar lijkt amper groei in te zitten. Forum Standaardisatie onderzoekt intussen ook of er bij nieuwe IT-aanbestedingen wel op security-standaarden wordt gelet.

Uit een steekproef van 67 aanbestedingen, waarvan 32 bij de rijksoverheid en 35 bij lokale overheden, wordt duidelijk dat een aanbesteding van gemeente Etten-Leur bij de positieve uitzonderingen hoort. Etten-Leur besteedde afgelopen jaar data-en servicediensten aan voor onder meer een Container Management Systeem en een afval-informatiewebsite met een app. Daarbij werd er aan alle dertien relevante open standaarden voldaan, waaronder geldende ISO-normen en internetstandaarden.

Lof voor Gorinchem, Heerde en Heerhugowaard

Gemeente Gorinchem krijgt eveneens lof toebedeeld voor een aanbesteed e-HRM systeem. Het ging hierbij om een SaaS-oplossing waarbij de levering, inrichting en het beheer is inbegrepen. Ook bij deze aanbesteding werd aan alle relevante standaarden voldaan, waaronder internetstandaarden en ISO-normen. Forum Standaardisatie spreekt van een ‘hoge kwaliteit aanbesteding’.  

Ook gemeenten Heerde en Heerhugowaard horen bij de positieve uitschieters van het afgelopen jaar met een succesvolle aanbesteding. Heerde kocht een zaaksysteem dat ook enkele applicatiefuncties heeft. Daarbij werd aan alle veertien moderne standaarden die relevant zijn voldaan. Voor gemeente Heerhugowaard, dat een applicatie voor gegevensdistributie aanschafte, geldt hetzelfde: er werd aan precies dezelfde eisen voldaan als gemeente Heerde, waaronder HTTPS, DMARC, IPv6 en DKIM. De producten voldoen ook allemaal aan de geldende toegankelijkheidseisen.

Flevoland gaat ook lekker

Provincie Flevoland deed een aanbesteding voor een financieel systeem dat wordt geleverd als SaaS-oplossing, waarbij het oude systeem vervangen moest worden. ‘Bij deze aanbesteding zijn maar liefst achttien standaarden relevant, waarvan slechts twee niet gevraagd (Digikoppeling en Digitoegankelijk) van de pas toe of leg uit-lijst’, schrijft Forum Standaardisatie.  

Pluim voor SZW en Sociale Verzekeringsbank

Tot slot krijgen ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Sociale Verzekeringsbank lof voor hun aanbestedingen. Het Ministerie van SZW kocht softwarepakketten voor het uitvoeren van subsidie, een klantportaal en zaakmanagement, waarbij aan alle zestien relevante standaarden voldaan werd. De Sociale Verzekeringsbank sloot een overeenkomst met een dienstverlener voor de levering van WAN- en internetconnectiviteit. Daarbij werd voldaan aan alle ISO-normen en verplichte internetstandaarden.

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie