Advertentie
digitaal / Nieuws

Centric zet terugkeer Sanderink door

Centric/Sanderink niet gezwicht voor ultimatum Openbaar Ministerie

24 oktober 2022
Centric hoofdkantoor
ANP

De terugkeer van Centrics omstreden eigenaar Gerard Sanderink als bestuurder is níet teruggedraaid door het bestuur van dat bedrijf. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nu besloten om de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te verzoeken een onderzoek in te stellen naar Centric. Dit meldt AG Connect.

Maat is vol

Het OM heeft dit maandagmiddag aangekondigd terwijl formeel vandaag nog de tijd voor Centric was om de (her)benoeming van Sanderink als topbestuurder terug te draaien. Dat is echter niet gedaan, meldt het OM. Deze timing suggereert dat Centric een afwijzende reactie heeft gegeven. Duidelijk is dat voor het OM de maat vol is.

Nieuwe board

De eigengereide eigenaar van Centric, die ook ingenieursbureau Oranjewoud en bouwbedrijf Strukton bezit, is afgelopen woensdag weer ingesteld als niet-uitvoerend bestuurder en bestuursvoorzitter bij Centric. Daarbij is ook gelijk gesteld dat Sanderink zich gaat richten op het aanstellen van een nieuwe board en op het aanpakken van de strategie en operatie van Centric. Meteen de dag erna heeft het Openbaar Ministerie de opmerkelijk harde, openlijke verklaring gegeven dat het zich klaarmaakt om naar de Ondernemingskamer te stappen.

Verbitterde strijd

Centric is voor diverse overheidsorganisaties een belangrijke toeleverancier. De afgelopen jaren heeft de ICT-dienstverlener te maken gehad met telkens leeglopend bestuur, waarbij topmanagers of zelf zijn opgestapt of zijn weggestuurd na conflicten met Sanderink. Die topman is ook omstreden door controverses vanwege zijn verbitterde juridische strijd tegen zijn voormalige levenspartner, waarbij zijn bedrijven ook telkens betrokken raken.

Streep

Eerder dit jaar heeft het OM een verkennend onderzoek naar het reilen en zeilen bij Centric ingesteld. Daarbij heeft het OM onder meer met het bestuur van Centric, de ondernemingsraad en Sanderink zelf gesproken, zo meldde het OM afgelopen donderdag. ‘Vanzelfsprekend zijn in het verkennend onderzoek alle belangen in ogenschouw genomen. Samen met het bestuur, de ondernemingsraad en de aandeelhouder is intensief verkend wat nodig is om de verhoudingen in de onderneming in een structureler verband te herstellen en te behouden. Op woensdag 19 oktober heeft dhr. Sanderink echter zitting genomen in het bestuur van Centric. Daarmee is een streep gezet door alle inspanningen van het OM, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric.’

Hofleverancier

Het ICT-bedrijf blijkt volgens het OM dus niet zelf in staat te zijn om de rust te herstellen. En dus wordt nu de stap gezet om een formeel onderzoek in te stellen. De zogeheten enquêtebevoegdheid is vanuit het openbaar belang; het belang van Centric als ICT-hofleverancier van Nederlandse overheidsinstanties en belangrijke organisaties.

Lees het hele artikel bij AG Connect

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie