EZ voert NOiV-ranking aan
Economische Zaken is het verst gevorderd in de richting van het actieplan NOiV.
Het ministerie van Economische Zaken is de overheid die het meest intensief gebruik maakt van open standaarden en open-sourcesoftware. EZ scoort op de gisteren gepubliceerde ranglijst van het programmabureau NOiV 75 punten. Een score van 100 punten zou betekenen dat een overheidsorganisatie alles zou hebben gerealiseerd wat door het actieplan Nederland Open in Verbinding is aangedragen.
Volgens Jaap Korpel, namens het programmabureau NOiV verantwoordelijk voor de NOiV-Monitor en de nu gepubliceerde ranking, moet de ranglijst vooral worden gezien als een middel om de eigen vorderingen te vergelijken met die van andere organisaties. “Het is ook mogelijk om vooral naar vergelijkbare organisaties te kijken, want er zijn rankings per doelgroep (ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen en de sectoren zoals onderwijs) en binnen sommige doelgroepen is nog een onderverdeling gemaakt. De gemeenten bijvoorbeeld kunnen ook onderverdeeld worden naar grootteklasse”, aldus Jaap Korpel.
De ministeries lopen duidelijk voorop; in de top-tien van de totale ranking zijn zes ministeries terug te vinden. Naast het ministerie van Economische Zaken zijn dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (vierde), ministerie van Justitie (vijfde), ministerie van Financiën (zesde), ministerie van VROM (zevende) en het ministerie van Algemene Zaken (tiende, met een score van 47,5). Uitgesplitst per categorie wordt de lijst bij de provincies aangevoerd door de provincie Utrecht, gevolgd door de provincie Drenthe en de provincie Overijssel. De gemeente Son en Breugel/Nuenen is koploper bij de gemeenten, gevolgd door de gemeente Den Haag en de gemeente Amsterdam. Bij de Waterschappen strijkt het Waterschap Veluwe met de eer, gevolgd door Waterschap Velt en Vecht en Waterschap Peel & Maasvallei. Bij de onderwijsinstellingen is een toppositie weggelegd voor de Universiteit Twente, op de voet gevolgd door het Barlaeus Gymnasium uit Amsterdam en de IJsselgroep.
Uit de ranking en de bijbehorende uitsplitsing van de scores kan worden afgeleid dat de veel organisaties nog punten missen bij het ondertekenen van het Manifest Open Overheden, bij de formele vastlegging van het Comply-or-Explain-principe voor open standaarden en het vaststellen van een implementatiestrategie voor open-sourcesoftware. (FBL)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.