Advertentie
digitaal / Nieuws

EPD stilgelegd na chipkraak

Tot 1 juli kunnen zorgverleners niet aansluiten op het Landelijk SchakelPunt van het EPD.

02 april 2009

Minister Klink heeft het project rond de invoering van het elektronisch patiëntendossier tot juli stilgelegd. De minister van VWS zegt de vele bezwaarschriften zorgvuldig te willen verwerken. Maar ongetwijfeld speelt ook de kraak van de chip op de UZI-pas een rol, de smartcard waarmee zorgverleners kunnen inloggen op het Landelijk SchakelPunt (LSP) via welke informatie over patiënten uit het EPD is op te vragen.

Eergisteren meldde Klink samen met de staatssecretarissen van Defensie en V&W dat de smartcard in een laboratoriumomgeving is gekraakt. Dezelfde kwetsbaarheid raakt ook de Defensiepas en de Digitale Tachograaf in taxi-boordcomputers. Minister Klink stemde eind februari in met de test op verzoek van Kamerlid Jolande Sap van GroenLinks, die vindt dat het vertrouwen van de burger in het systeem van levensbelang is voor de levensvatbaarheid van het systeem. Klink heeft nu beloofd dat de smartcard in de UZI-pas (Unieke Zorgverlener Identificatie) in het derde kwartaal van 2009 wordt vervangen. VWS denkt wel dat de kwetsbaarheid een ‘zeer gering operationeel risico’ vormt, omdat ‘de UZI-pas niet de enige beveiligingsmaatregel’ is.

Tot 2010, waneer zorgverleners verplicht zijn aan te sluiten op het EPD, kon er vrijwillig aangesloten worden. Dat hebben 87 van de ongeveer 9000 zorgverleners gedaan. Die mogelijkheid is nu tot 1 juli gestaakt. Aan VWS nu de taak om de 438.000 bezwaren die er half maart waren binnengekomen zorgvuldig te verwerken.

Volgens de door NRC bevraagde beveiligingsexpert die erin slaagde de pas te kraken, kan het vervangen ervan het Rijk overigens ‘miljoenen’ kosten. Elke UZI-pas kost volgens hem vier of vijf euro per stuk. “Maar ook het programmeren van de kaarten kost geld.” (FB)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie