Advertentie
digitaal / Nieuws

Enschede hoeft privacyboete zes ton niet te betalen

De gemeente Enschede gebruikte tussen 2018 en 2020 sensoren om de drukte in de binnenstad te meten.

ANP
04 februari 2024
Overheid privacy
Shutterstock

De gemeente Enschede hoeft geen boete van 600.000 euro te betalen voor het volgen van winkelend publiek via wifisignalen. De straf, die in 2022 was opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens, is vrijdag teruggedraaid door de rechtbank.

De gemeente Enschede gebruikte tussen 2018 en 2020 sensoren om de drukte in de binnenstad te meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het tellen van passanten. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifisignalen op uit de mobiele telefoons van passerende mensen. Ieders telefoon werd apart geregistreerd, met een unieke code. Doordat Enschede over een langere periode bijhield welke telefoon langs welk meetkastje kwam, kon de gemeente mensen volgen.

Bezwaar

De Autoriteit Persoonsgegevens zag dat als een overtreding van de Europese privacyregels en gaf Enschede een boete. De gemeente tekende bezwaar aan, maar dit werd afgewezen. Daarop stapte de stad naar de rechtbank.

Code

Volgens de rechters heeft de privacywaakhond niet goed uitgezocht of de identiteit van de passanten te achterhalen was. Dat het technisch mogelijk kan zijn, vindt de rechtbank niet genoeg. De AP had ook moeten kijken hoeveel tijd en geld dat kost, en of het dan redelijk is om te verwachten dat iemand daadwerkelijk gaat uitzoeken welke passant bij welke code hoort. Daardoor is ook niet bewezen dat Enschede daadwerkelijk persoonsgegevens heeft verwerkt, aldus de rechtbank.

Megaboete

Enschede zegt blij te zijn dat de ‘onterechte megaboete’ is teruggedraaid. ‘Dit onderstreept dat we zorgvuldig zijn omgegaan met de privacy van onze inwoners en de bezoekers van onze stad’, stelt wethouder Harmjan Vedder (gegevensbescherming).

Beroep

De Autoriteit Persoonsgegevens ‘heeft kennisgenomen van de uitspraak en gaat die zorgvuldig bestuderen’, laat een woordvoerder weten. De toezichthouder gaat niet in op de argumenten van de rechtbank. Of de organisatie in beroep gaat, is nog niet bekend.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
En dat heet dan rechtspraak :-). Enschede heeft doelbewust privacyregels overtreden en dan ben je gewoon schuldig. De opgelegde boete is echter niet in relatie met het beoogde doel nl. dat organisaties (overheid, reclame- en enquêtebureautjes) dit gewroet in persoonlijke gedragingen zonder toestemming afleren. Het wordt pas anders als er staatsondermijnende zaken in het spel zijn, maar zover is de AIVD en de wetgeving nog niet.

" De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de privacywet, schrijft voor dat organisaties een boete kunnen krijgen als zij de wet overtreden. Afhankelijk van hoe erg de overtreding was, kan deze boete oplopen tot maximaal 10 miljoen euro of tot maximaal 20 miljoen euro (artikel 83 AVG)."
PJ Westerhof LL.M MIM
De uitspraak is te vinden op https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBOVE:2024:594

Naar mijn mening valt nogal wat af te dingen op de uitspraak van de Rechtbank Overijssel.
Het ware te hopen dat de AP in hoger beroep gaat.
Hielco Wiersma
De AP heeft ook al dollartekens in zijn ogen.
Advertentie