Advertentie
digitaal / Nieuws

'Eerste Kamer overtuigen van negatieve gevolgen Woo'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft in een officiële reactie op de door de Tweede Kamer aangenomen Wet open overheid aan dat de Woo ‘niet de juiste weg is naar meer transparantie’. De hoop van VNG is nu gevestigd op de Eerste Kamer.

21 april 2016

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft in een officiële reactie op de door de Tweede Kamer aangenomen Wet open overheid aan dat de Woo ‘niet de juiste weg is naar meer transparantie’.  De hoop van VNG is nu gevestigd op de Eerste Kamer.

'Eerst misbruik huidige Wob beëindigen'

De Tweede Kamer nam dinsdag de Wet open overheid aan. De VNG vindt dat actieve openbaarmaking de norm worden, maar acht de Woo daarvoor ongeschikt. 'De Woo is in de huidige vorm onuitvoerbaar en duur. Gemeenten willen actief werken aan meer transparantie, maar daarvoor is nodig dat er een einde komt aan het misbruik van de huidige Wob. Daarom vindt de VNG dat de Tweede Kamer eerst het wetsvoorstel van minister Plasterk om misbruik van de Wob aan te pakken, had moeten behandelen. Helaas is de Kamer niet aan die wens tegemoet gekomen.'
 

Eerste Kamer overtuigen
Over enkele maanden wordt de Woo behandeld in de Eerste Kamer. 'Als de Woo rechtskracht krijgt, is dat slecht nieuws. Gemeenten worden geconfronteerd met een onuitvoerbare wet en zeer hoge kosten. We proberen de komende maanden de Eerste Kamer te overtuigen van deze negatieve gevolgen.' Er wordt door VNG alvast gehoopt op behandeling door een volgend kabinet. 'Als de Eerste Kamer het voorstel afwijst, kan het volgende kabinet tijdens de formatie de open overheid een prominente plaats geven in de plannen, met oog voor de uitvoerbaarheid.'


Voorstanders blij met de politieke steun

De Woo kan bij veel partijen ook rekenen op enthousiasme. Open State Foundation laat in een officiële reactie op de eigen website weten blij te zijn met de steun van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor deze wet. 'Deze wet is de broodnodige modernisering van verouderde wetgeving. Er komt een openbaar register van overheidsinformatie. De wet zorgt ervoor dat overheden sneller op verzoeken moeten reageren, met minder zwartgelakte documenten en bij meer (semi)publieke instellingen. Ook wordt het voor overheden minder eenvoudig om verzoeken af te wijzen op basis van uitzonderingsgronden.'
 

'Overheden profiteren zelf ook'
Overheden gaan volgens Open State Foundation zelf ook profiteren van de wet. 'Voor transparantie moet meer werk gemaakt worden van hun informatiehuishouding. Zo kan informatie beter gepubliceerd en uitgewisseld worden. Daardoor zijn ze uiteindelijk minder tijd en geld kwijt met het zoeken, publiceren en archiveren van hun informatie.'
 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Opvallend dat VNG zoveel aandacht krijgt. Hoe zit het met de overheden die je niet hoort? Provincies, Waterschappen, Belastingdienst, woningcooperaties etc?Beetje journalist zoekt dat uit ipv persberichten te kopiëren. Zo krijgt alleen degen die het hardste roept aandacht.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Willem / Gemeenteambtenaar
"Gemeenten willen actief werken aan meer transparantie, maar daarvoor is nodig dat er een einde komt aan het misbruik van de huidige Wob."

Hoezo?! Laat die gemeentes gewoon beginnen met openbaar maken van 'alles, tenzij' en je haalt de misbruikers al heel veel wind uit de zeilen, want je kunt verwijzen naar het gedeelte van je website waar alle declaraties, rekeningen, hoeveelheid boetes, etc. openbaar te vinden zijn. Of weet ik veel wat er allemaal wordt opgevraagd in misbruikbrieven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Sjaak / waakzaam burger
Het door de Tweede Kamer aangenomen (initiatief) wetsvoorstel Wet open overheid pakt niet gunstig voor burgers uit. De TK-leden hebben - zoner open te staan voor gefundeerde kritiek vanuit de bestuursorganen - kennelijk hun oren naar opdringerige belangengrioepen laten hangen. Dat er vanuit gemeenten (samenwerkend in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) actief wordt gerageerd, is niet verwonderlijk. Op gemeentelijk niveau komen de consequenties van het nu bij de Eerste Kamer liggende wetsvoorstel keihard binnen. Gemeenten - en uiteindelijk de belasting betalende burgers - moeten opdraaien voor de 'zilveren plateaus' waarop (op financieel gewin uit zijnde) infozoekers door hen verlangd materiaal aangereikt willen krijgen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Post
Het kan toch niet zo zijn dat de nieuwe wet de misbruikers nog meer gelegenheid gaat geven om door te gaan met hun misdadig handelen. De VNG heeft m.i. een punt. Alle kosten, zal wanneer die wet er wel doorkomt, uit de portemonnee van de fatsoenlijke burger komen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie