Advertentie
digitaal / Nieuws

Nog geen einde aan glasvezeloorlog

De harde concurrentiestrijd tussen aanleggers van glasvezelnetwerken lijkt zich door te zetten. Telecombedrijf E-Fiber kondigt aan dat ze afziet van het aanleggen van een glasvezelnetwerk in de gemeente Amstelveen. De beslissing werd genomen nadat de gemeente weigerde om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten en omdat concurrent KPN onlangs bekendmaakte om ook in de gemeente glasvezel aan te leggen.

26 maart 2020
glasvezel.JPG

De harde concurrentiestrijd tussen aanleggers van glasvezelnetwerken lijkt zich door te zetten. Telecombedrijf E-Fiber kondigt aan dat ze afziet van het aanleggen van een glasvezelnetwerk in de gemeente Amstelveen. De beslissing werd genomen nadat de gemeente weigerde om een samenwerkingsovereenkomst te sluiten en omdat concurrent KPN onlangs bekendmaakte om ook in de gemeente glasvezel aan te leggen.

Netwerken

Hierdoor dreigde eenzelfde situatie te ontstaan als in het Brabantse Deurne, waar E-Fiber en KPN beiden verschillende glasvezelnetwerken aanleggen. Ook in andere plaatsen, waaronder Gouda, zijn verschillende aanbieders actief met verglazing. Kapitaalvernietiging, zegt E-Fiber in een persbericht. ‘Het is niet mogelijk om een rendabel netwerk aan te leggen met twee spelers. De aanleg van een tweede netwerk is bovendien onnodig omdat E-Fiber een open netwerk aanlegt, alle aanbieders zijn welkom om hun diensten aan te bieden, zo ook KPN. KPN verkiest echter het aanleggen van een eigen netwerk. Ook in gemeenten waar andere partijen al aanleggen.’ E-Fiber trok zich om dezelfde reden ook al terug uit glasvezelprojecten in Den Bosch en Breda.

Marktstudie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kraakte het beleid van KPN in een marktstudie in het najaar van 2019. Volgens de concurrentiewaakhond worden initiatieven van andere partijen bewust dwarsgezeten door concurrenten eerst een marktonderzoek te laten doen. Als er genoeg interesse is, en de aanleg wordt aangekondigd, dan meldt KPN zich ook in dezelfde gemeente.

Dominantie

De Nederlandse telecomreus gebruikt vervolgens zijn dominantie in bestaande kopernetwerken om het andere partijen moeilijk te maken zelf glasvezelnetwerken aan te leggen, door potentiele glasvezelklanten een gunstiger aanbieding te doen voor een adsl-verbinding over het eigen netwerk. Als de concurrent een initiatief toch doorzet, dan kondigt KPN aan óók glasvezel aan te leggen, maar dan in een kleiner gebied en soms tegen lagere prijzen.

Verbaasd

De Amstelveense wethouder Rob Ellermeijer is verbaasd over de mededeling van E-Fiber. ‘Het lijkt er een beetje op of de gemeente nu een voorkeur zou hebben voor KPN, maar daar is helemaal geen sprake van. Wij trekken geen enkele partij voor, en we sluiten geen exclusieve contracten af om glasvezel aan te leggen. De rol van de gemeente beperkt zich vooral tot het verlenen van vergunningen. Verder hanteren we voor iedere partij een standaardtarief voor het terugbrengen van de bestrating als er graafwerkzaamheden hebben plaatsgevonden.’

Bewonersinitiatieven

Amstelveen heeft zich wel actief ingezet om bewonersinitiatieven van de grond te krijgen om in het buitengebied glasvezel aan te leggen. ‘De bewoners zijn daar zelf enthousiast mee verder gegaan, en hebben inmiddels een partij gevonden, Getnet, die daar aan de slag gaat. Volgens de laatste planning zou de aanleg later in het jaar moeten gaan starten. Voor ons als gemeente geldt: we zien de aanleg van glasvezel in de hele gemeente liever vandaag dan morgen. De internetsnelheden in Amstelveen zijn in sommige gebieden erg laag, terwijl de beschikbaarheid van snel internet een eerste levensbehoefte is. Dat zien we in deze tijden van corona natuurlijk helemaal.’

Herkennen

De ACM wil geen commentaar geven op de situatie in Amstelveen, en zegt middels een woordvoerder dat het eerdere marktonderzoek niet heeft geresulteerd in maatregelen tegen KPN. KPN heeft al meerdere malen aangegeven zich niet te herkennen in het beeld dat concurrenten en de ACM over het beleid van het bedrijf schetsen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Ik vraag me nog steeds af wanneer een redelijk grote gemeente als Haarlem niet doorzet met glasvezel. Er is één wijk en een bedrijventerrein verglaasd. Daarnaast zijn de verzorgingshuizen met glasvezel verbonden. Als je de vraag bij de gemeente stelt blijft het angstwekkend stil.
WvD / SW
We hebben het hier over vitale infrastructuur waar protectionisme uiteindelijk geen rol mag spelen. En ook de annexatie wat leidt tot meerdere netten en dus extra kosten die uiteindelijk op de klant verhaalt moeten worden is onwenselijk. Ik denk dat de overheid en gemeenten hier wat van moeten vinden en dit tegengaan. Voorkeur gaat naar open source infrastructuur dus ook glasvezelnetwerken.
H. Wiersma / gepens.
Het lijkt allemaal een beetje op kinne zinne van een niet voldoende kapitaalkrachtige partij als E-Fiber. Concurrentie tussen verschillende partijen is zeer gezond.
Hendrik Rood
@Spijker het probleem is niet gebrek aan kapitaalkracht. Dat geldt niet voor E-Fiber, Delta Fiber Nederland of T-Mobile. Het issue is marktkracht.

Een vraagbundeling om voorbij 30% te komen is moeilijk en als KPN als groot merk meldt dat zij ook in een gemeente gaan aanleggen, faalt de vraagbundeling al snel.



De hamvraag voor de burgerij in Amstelveen is of KPN nu zelf snel gaat aanleggen, of dat men de echte uitrol nu weer uitstelt, nu de potentiële toetreder weg is.



Daarnaast verraste het mij echter dat de wethouder van Amstelveen stelt dat zij het standaardtarief voor het terugbrengen van de bestrating in rekening wil brengen.

Bij grootschalige projectmatige aanleg in een gemeente is dat wettelijk niet eens toegestaan!



In het standaardtarief zitten allerlei opslagen voor gerechtvaardigde opstartkosten bij kleinschaligere projecten. Die kosten zijn niet zo hoog bij een grootschalig project, omdat zij niet steeds opnieuw worden gemaakt.



Een gemeente mag geen winstmachientje maken van aanlegprojecten door niet door hen gemaakte kosten voor leges en herbestrating, die in kleinschalige tarieven zitten, toch door te berekenen.



Als de wethouder van gemeente Amstelveen dit niet weet, en denkt dat hij dus het standaardtarief mag hanteren, dan is hij verkeerd geadviseerd.



En dat lijkt mij dan wel een vraag in de gemeenteraad waard.
Advertentie