Advertentie
digitaal / Nieuws

'Vergadering schorsen na storing is vragen om DDoS'

Digitale vergaderingen van overheden moeten geschorst worden als er haperingen of storingen zijn. Althans, zo luidt de aanbeveling van minister Ollongren. Hoogleraar internetveiligheid van Universiteit Twente Aiko Pras vreest dat DDoS-aanvallers hun slag zullen slaan. 'Er zijn altijd grappenmakers die dit als een uitdaging zullen zien'

19 mei 2020
DDOS-shutterstock-1248824089.jpg

Digitale vergaderingen van overheden moeten geschorst worden als er haperingen of storingen zijn. Althans, zo luidt de aanbeveling van minister Ollongren. Hoogleraar internetveiligheid van Universiteit Twente Aiko Pras vreest, vertelt hij aan AG Connect, dat DDoS-aanvallers hun slag zullen slaan.

Niet vlekkeloos
Gemeenten, provincies en waterschappen vergaderen sinds de coronacrisis digitaal. Een speciaal aangenomen spoedwet maakt dat mogelijk, maar het gaat nog niet vlekkeloos. Onlangs werd een raadsvergadering van gemeente West Betuwe bruut verstoord door een onbekende die scheldwoorden riep en pornografisch materiaal deelde. De vergadering moest al snel worden stilgelegd.

Overbelast

Incidenten hebben ook een technische aard: op 21 april waren er storingen bij een groot aantal gemeenten omdat de server van leverancier NotuBiz overbelast was. De vergadering kon doorgaan, maar publiek kon via NotuBiz niet meekijken. Inmiddels zijn de capaciteitsproblemen van Notubiz opgelost. De minister stelt echter dat vergaderingen bij storingen en haperingen voortaan geschorst moeten worden.

Sabotage op de loer
Maar dat is vragen om problemen, denkt Pras. “Het is een zeer logische gedachte dat digitale vergaderingen dan gesaboteerd gaan worden. Dat geldt met name voor gevoelige onderwerpen zoals asielzoekerscentra. Er zijn mensen geweest die toen ook fysiek het gemeentehuis belaagden. Je bent naïef als je denkt dat ze het dan niet elektronisch gaan proberen.”


Afhankelijk van elektronische toegang
Pras is het ermee eens dat vergaderingen openbaar moeten plaatsvinden via internet, maar vergaderingen gaan schorsen bij haperingen of storingen in de live-stream, ziet hij als risicovol. 'Vergaderingen zijn in principe altijd op het gemeentehuis voor een aantal mensen die erbij moeten zijn. Het elektronisch toegankelijk maken is een extra service. Als je de vergadering daarvan afhankelijk maakt, krijg je ook risico’s.'

Onduidelijkheid
Technische problemen moeten volgens Pras altijd worden opgelost, maar tegen DDoS-aanvallen zijn gemeenteraden volgens hem weerloos. “Het kost vrijwel niets om zo’n aanval op te starten. Een systeem als NotuBiz kan daar waarschijnlijk niet tegenop. Daarbij is er ook onduidelijkheid over het begrip ‘verstoring’: is dat het geval als de laptop van de voorzitter is platgelegd? Of die van één van de raadsleden? Of geldt het bij een korte verstoring bij de live-stream voor het publiek?

Niet goed nagedacht over consequenties
Volgens Pras moeten overheden die vergaderingen schorsten na een storing rekening gaan houden met aanvallen. 'Er zijn altijd grappenmakers die dit als een uitdaging zullen zien. De minister heeft denk ik nog niet zo goed nagedacht over consequenties van het schorsen van vergaderingen.'

Afhankelijk van anderen
Toch is Pras uiteindelijk voorstander van digitaal vergaderen, zo lang het experimenteel blijft en tijdelijk van aard is. Een ‘blijvertje’ wordt het volgens hem niet. 'Je zult van tevoren goed moeten bedenken wat je kan doen wanneer mensen de vergadering bewust willen verstoren. We hebben de neiging om de DDoS-beveiliging van grote Amerikaanse partijen in de arm te nemen, maar de vraag is dan weer of je afhankelijk wil worden van die organisaties met je bestuurlijke besluitvorming.'

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op AG Connect.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

simpele boer
in plaats van "wat is een verstoring" kan je ook kijken naar "wat is openbaar". Als het publiek in de Raadszaal normaliter ook gewoon zijn mond moet houden, kan je ook de raadsvergadering ook later aanbieden dat mensen het integraal kunnen nakijken. Wellicht met de clausule dat als later blijkt dat dát niet gaat, dat de vergadering dan niet openbaar was en daarmee de genomen besluiten

ongeldig. zoiets maar een ideetje?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
John Bijl
Beetje flauw en goedkoop om te stellen dat er wel 'niet goed nagedacht zou zijn'. Er is wel degelijk nagedacht, en we komen tot de conclusie dat openbaarheid van democratische besluitvorming belangrijker is dan het risico op DDoS.En terecht. Je moet de democratie niet stil laten vallen door te zwichten voor idioten en grappenmakers.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan H
Wat ik mis in deze weergave van wat Aiko Pras heeft geschreven is zijn focus op het wettelijk voorschrift dat deelnemen aan een digitale raadsvergadering door de raadsleden alleen mogelijk is als zij inloggen en dat besluiten alleen rechtsgeldig zijn als de meerderheid van het aantal raadsleden aan de stemming deelneemt.

Een tweede punt dat ik mis is dat de vergaderingen wettelijk openbaar moeten zijn en dus voor de burger te volgen moeten zijn, tenzij de gemeenteraad heeft besloten dat sprake is van een besloten vergadering. Als dus een storing het deelnemen of volgen onmogelijk maakt, dan moet de vergadering worden geschorst of beëindigd.

Als hij een oplossing heeft om een DDos-aanval te voorkomen, dan kan NotuBiz die zo mogelijk in de programmatuur inbouwen of aan de gemeente aanbieden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie