Advertentie
digitaal / Nieuws

Digitale initiatieven

Ambtenaren zijn de drijvende kracht achter de vernieuwing en verbetering van de overheid, meent Marloes Pomp, projectleider Ambtenaar voor de Toekomst. Op de website www.neemtinitiatief.nl kunnen (jonge) ambtenaren nu hun initiatieven met elkaar delen.

26 juni 2009

Waarom deze digitale ideeënbus voor ambtenaren?
Toen ik begon met het project Ambtenaar voor de Toekomst ging ik op zoek naar initiatieven die mijn project raakten. Dat bleek erg lastig. Je krijgt geen greep op wat er bij ministeries gebeurt. Het is te groot en niet transparant genoeg. Het is al lastig genoeg om er bij Binnenlandse Zaken, waar ik werk, achter te komen wat er gebeurt. Ik wilde daarom een virtuele markplaats creëren waarop ambtenaren hun ideeën plaatsen en kunnen reageren op initiatieven van anderen. Ik merkte ook dat jonge ambtenaren elkaar niet goed benutten: ze zoeken elkaar op andere netwerken en fora wel op, maar niet binnen het werk.

 

Dus maar weer een overheidswebsite erbij.
Daar zul je aan moeten wennen. Dit is geen site van een overheidsorganisatie die zich naar de buitenwereld presenteert, maar een tool voor jonge ambtenaren om te kunnen communiceren. Jonge ambtenaren leggen contacten via verschillende kanalen - internet, mail, Twitter, Hyves, LinkedIn. Ik krijg net zoveel reacties op Twitter als via de site. Het project www.neemtinitiatief.nl is niet exclusief voor jonge ambtenaren, maar zij hebben er meer behoefte aan en zijn meer gewend om op verschillende manieren te communiceren. Een jonge ambtenaar zal nooit zeggen: ‘Alweer een nieuwe site?’

 

En, heeft de site al wat opgeleverd?
Een aardig initiatief is de oproep om mee te werken aan de ondertiteling van de Britse film Us Now over internetcommunities en de toekomst van de overheid. Mensen reageren op de site, maar hebben het er ook op Twitter en LinkedIn over. Initiatieven zullen in de toekomst steeds vaker op die manier tot stand komen. Het lijkt een wirwar, maar zo communiceren jonge ambtenaren.

 

Wat doet Ambtenaar voor de Toekomst met de digitale initiatieven?
Doordat bezoekers een voorstel kunnen ondersteunen, worden trends zichtbaar en ontstaat online draagvlak. Dat kunnen we benutten. Maar het gaat ons er vooral om dat jonge ambtenaren met elkaar kunnen netwerken. Het is meer een voorbeeld van hoe het kan dan dat wij iets willen met de initiatieven. De site is transparant, dus je loopt wel het gevaar dat het wordt dichtgegooid als er iets fout gaat. We moeten een goede plek zoeken voor de site. Niet bij een ambtelijke afdeling, maar steeds bij verschillende mensen, zoals www.ambtenaar20.nl.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie