Advertentie
digitaal / Nieuws

Depressies voorspellen met data

Verzamelde data helpen Kerkrade om depressie en eenzaamheid onder haar bewoners te voorspellen. Die informatie wordt gebundeld in de Digitale Wijkkaart. ‘Je ziet precies waar in de toekomst te veel of te weinig zorgvoorzieningen zijn.’

16 januari 2017

Verzamelde data helpen Kerkrade om depressie en eenzaamheid onder haar bewoners te voorspellen. Die informatie wordt gebundeld in de Digitale Wijkkaart. ‘Je ziet precies waar in de toekomst te veel of te weinig zorgvoorzieningen zijn.’

Vergrijzing
Zuid-Limburg is een krimpregio met sterke vergrijzing. Niet zo gek dus dat de druk op de zorgbudgetten in het gebied stijgt. In de gemeente Kerkrade legt het sociale domein een steeds groter beslag op het gemeentelijke budget. Dat dreigt ten koste te gaan van andere belangrijke basisvoorzieningen in de stad. Om te voorkomen dat de zorg te veel van het totaalbudget zou opslokken, werd gezocht naar een manier om het zorggeld efficiënter te besteden.

Voorspellen
Samen met Deloitte Consulting zette de gemeente Kerkrade het programma ‘Samen leven’ op. Centraal daarin staat de Digitale Wijkkaart, een datamodel op basis van empirische gegevens en analyses dat de vraag naar zorg en de aanbieders in beeld brengt, gecombineerd met diverse data over de leefbaarheid in de wijk. Met de Digitale Wijkkaart kunnen ambtenaren dankzij visualisaties in een oogopslag zien welke zorgvraag er per wijk is, welke voorzieningen er al zijn en hoe de ontwikkeling door de jaren heen eruit ziet. De data zijn afkomstig van de gemeente zelf, maar kunnen worden aangevuld met externe bronnen zoals die van het CBS. Doel is om de zorgvraag van burgers te voorspellen. 


Centrale punten
Wethouder maatschappelijke ondersteuning en volksgezondheid Leo Jongen: ‘Neem scootmobiels. Wanneer er straks te weinig budget is om die nog per inwoner te kunnen verstrekken, moeten we centrale punten oprichten waar de doelgroep ze gezamenlijk kan gebruiken. Aan de hand van de data zie je in welke buurten de klanten precies zitten en hoe deze populatie zich gaat ontwikkelen. Op basis daarvan kun je die vertrekpunten beter aanwijzen.’
 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 1, 13 januari 2017

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kim
Als de wijkteams vertrekken dan verdwijnen de depressies van zelf.
Trees
Depressie en eenzaamheid gaan niet altijd samen wat een kolder verhaal.
Sietske
Er moet wel echt eenzaamheid aanwezig zijn bij iemand ach ze zoeken gewoon weer een reden voor meer geld personeel en werkmacht via de overheid om nog meer hulp op te dringen zoiets voorspel je niet via data.
Walter
Ze maken ook zoveel jacht op einselgangers ze denken dat die eenzaam zijn dit zijn de meeste gelukkige mensen die er zijn in hun uppie ze zijn graag alleen maar mogen niet meer alleen zijn ook zijn ze nooit en dan ook nooit depressief en bijn anooit verslaafd.

Evelien / te sociaal is ook niet normaal
Als het aan de wijkteams ligt dan worden er complete razzia's uitgevoerd naar isolementjes die wel vrienden hebben en contacten maar niet zo veel omdat die behoefte er nooit zal zijn dit is genetisch vastgelegd maar in deze tijd worden ze zo zielig,eenzaam en gestoord neergezet een depressie krijgen ze er bij in het dossier dat ze hebben opgemaakt van alle isolementjes jong en oud in het land voor het geval ze doodgepest worden door de buurt.Als je last hebt van deze gelukkige mensen die zo goed alleen kunnen zijn kijk dan eens naar je zelf waarom je daar last van hebt.

Wat mankeert jou ?

En wijkteams gis niet maar vraag eens persoonlijk aan iemand of die wel eenzaam is ? Is dat zo moeilijk ?
Advertentie