Advertentie
digitaal / Nieuws

'Democratie in gevaar door snelle ontwikkeling techniek'

'De middelen zijn er. Het wachten is tot kwaadwillenden ze inzetten', aldus directeur Melanie Peters van het Rathenau Instituut.

13 oktober 2020
nepnieuws.jpg

Digitale technologie wordt steeds beter en is steeds goedkoper verkrijgbaar. Het is daarom waarschijnlijk dat de Nederlandse democratie binnen niet al te lange tijd bedreigd wordt door nepberichten, namaakfilmpjes en desinformatie.

Wachten
Dat stelt het Rathenau Instituut, dat zich bezighoudt met onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving. De instelling keek op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar technologische ontwikkelingen die binnen vijf jaar een rol kunnen spelen bij de productie en verspreiding van nepnieuws. 'De middelen zijn er. Het wachten is tot kwaadwillenden ze inzetten', aldus directeur Melanie Peters van het instituut.

Nepnieuws
Nieuwe technologie maakt het verspreiden van nepnieuws steeds makkelijker, bijvoorbeeld door voice cloning (nabouwen van een stem), deepfakes (een niet van echt te onderscheiden nepfilmpje) en chatbots (robots die op internet antwoord geven alsof ze een echt mens zijn). Het Rathenau Instituut onderzocht in 2018 ook al de invloed van misleidende berichten op de Nederlandse democratie. Toen viel het nog mee, maar doordat de ontwikkeling zo snel is gegaan kan de democratie nu wel in gevaar komen, aldus het instituut.

Ingrijpen
De onderzoekers vinden dat platformbedrijven als Facebook, YouTube en Instagram meer en betere technische beschermingsmaatregelen moeten nemen. Als de platforms dat niet uit zichzelf doen, moet de overheid ingrijpen en zelf regels voorschrijven, aldus het instituut. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Eens met de inhoud van dit artikel.Echter: de overheid is op dit moment de grootste verspreider van nepnieuws.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie