Advertentie
digitaal / Nieuws

Complottheorieën hinderen steeds vaker gemeenten

Desinformatie, versterkt door onder meer sociale media, hindert steeds meer het werk van gemeenten. Die worden op hun beurt aangekeken om de desinformatie aan te pakken. Er is echter weinig beleid over hoe om te gaan met een verschijnsel als de complottheorie. Het rijk en gemeenten zoeken naar een aanpak.

10 december 2021
Complotdenkers-shutterstock-1974546668.jpg

Desinformatie, versterkt door onder meer sociale media, hindert steeds meer het werk van gemeenten. Die worden op hun beurt aangekeken om de desinformatie aan te pakken. Er is echter weinig beleid over hoe om te gaan met een verschijnsel als de complottheorie. Het rijk en gemeenten zoeken naar een aanpak.

Complotdenkers

‘Belangrijk in de definitie van desinformatie is dat er misleidende informatie wordt verspreid met kwade intenties’, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de leden. Een opkomende vorm van desinformatie, waar weinig beleid voor is, zijn complottheorieën. Behalve complottheorieën rondom corona waren er dit jaar bijvoorbeeld complotdenkers in Bodegraven die verhalen geloofden van vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden.

 

Raadsleden zelf

‘Wantrouwen in de overheid is één van de pijlers van deze theorieën, waardoor de overheid feitelijk in zijn geheel buitenspel wordt gezet als deel van het complot.’ Desinformatie kan maatschappelijke onrust veroorzaken en de samenleving ontwrichten. Het kan ook het democratische proces schaden, zoals wanneer raadsleden zelf desinformatie verspreiden of wanneer ze slachtoffer zijn van desinformatie – ‘al dan niet via ongewenste buitenlandse inmenging’.

 

Verstoring van processen

‘Verspreiding gebeurt via digitale middelen die bijdragen aan de explosieve groei en de laatste jaren ook vaker via bijvoorbeeld flyers.’ Er is steeds meer sprake van de verstoring van de bedrijfsvoering en interne processen van gemeenten. ‘Denk hierbij aan gerichte belacties, inwoners die met allerlei vragen en eisen aankloppen bij gemeenten en daarmee lopende processen, al dan niet doelbewust, frustreren.’

 

Richting de formatie

Een jaar lang wil de VNG, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, komen tot een visie op een lokale aanpak van desinformatie. ‘Ook vanuit de lobby en mogelijk richting de formatie.’ Intussen wordt er gewerkt aan handvatten voor medewerkers van klantcontactcentra en, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, ambtenaren en bestuurders.

 

Geen statelijke actoren

Het gaat bij dit programma nadrukkelijk om ‘desinformatie en complottheorieën die niet afkomstig zijn van statelijke actoren’. In het geval van statelijke actoren kijkt men naar andere organisaties en protocollen. ‘Tegelijkertijd moet bij statelijke dreigingen en (verspreiding van) desinformatie ook het rijk de handschoen oppakken.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hoekstra / ambtenaar
En wat te doen met raadsleden die deze desinformatie mee verspreiden? Ik hoorde onlangs een raadslid in interview (een interview met deze persoon als raadslid dus) de meest aperte onzin verkopen over het corona vaccin. Vraag is dus: waarom mag bijvoorbeeld in de TK de ene na de andere lariekoek verkocht worden over het corona vaccin en waarom zou een burger dat niet mogen. Let wel, ik ben tegen lariekoek. Maar wie is dat niet?
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
Prima initiatief van de VNG. Het de desinformatie die tegenwoordig op allerlei kanalen wordt verspreid moet krachtig worden bestreden Zeker met het oog op de jongere generatie die har nieuws daar vandaan haalt en daardoor een volledig verziekt en onjuist wereldbeeld krijgt opgedrongen. Ik wacht op de minister die de oorlog aangaat met het verspreiden van desinformatie!@hoekstra: Als een raadslid die onzin (openbaar) verkondigt dan zou dat wat mij betreft moeten leiden tot een integriteitsmelding opdat de raad daar corrigerend tegen kan optreden!
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
De VNG probeert hier de wereld op zijn kop te zetten; als er ergens informatie wordt achtergehouden of desinformatie doelbewust wordt geproduceerd dan is het wel in de gemeente- en provinciehuizen, zelfs met een WOB kom je de waarheid niet te weten; complotteren is hier verheven tot een vak. Programma´s als de Monitor, Opstandelingen, Zembla, etc. bewijzen keer op keer wat er voortdurend en structureel mis is met het binnenlands bestuur. Verbeter de wereld en begin bij jezelf VNG!
De Jong / Ambtenaar
Wat mij verbaast is dat de overheid bepaalt wat desinformatie is en wat niet. Ik dacht dat we in een pluralistische samenleving leefden. Dat lijkt steeds meer te verdwijnen daar de overheid een monopolie positie op de waarheid claimt.
A.Molenaar / Beleidsadviseur
@De Jong: de wetenschap (en realiteitszin) bepaalt wat informatie is. Niet per se een lastig concept zelfs als je "eigen onderzoek uitvoert" (=cherrypicking)
Petra
Desinformatie of onwelgevallige informatie?
Advertentie