Advertentie
digitaal / Nieuws

Kabinet begint campagne tegen desinformatie

In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, waterschappen en het Europees parlement begint het kabinet een ‘bewustwordingscampagne' tegen nepnieuws en desinformatie. De regering wil burgers zo bewuster maken van deze verschijnselen rond verkiezingen.

13 december 2018
online-platform.jpg

Het kabinet begint een ‘bewustwordingscampagne' tegen nepnieuws en desinformatie in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar voor de Provinciale Staten, waterschappen en het Europees parlement. De regering wil burgers zo bewuster maken van deze verschijnselen rond verkiezingen. 

Misleidende beïnvloeding

‘Die verkiezingen moeten vrij en eerlijk verlopen’, zegt verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Ze waarschuwt voor misleidende beïnvloeding van burgers op bijvoorbeeld het internet en sociale media, die de democratie kan ondermijnen en destabiliseren. De minister spreekt over een reële dreiging.

Verkiezingen niet laten kapen
De campagne, die in februari begint, moet burgers duidelijk maken waarom ze online bepaalde berichten krijgen en wie er achter kan zitten. De campagne gaat niet over inhoud of politieke opvattingen. Coalitiepartners CDA en D66 hadden voor de campagne gepleit. Veel misleidende informatie en nepnieuws komt uit het buitenland, bijvoorbeeld Rusland. De partijen willen de verkiezingen niet laten kapen.

Onderzoek effect sociale media
Op aandringen van regeringspartij VVD laat het kabinet ook de effecten van sociale media en internetzoekmachines op verkiezingen onderzoeken. De regering verwacht ook dat techbedrijven als Facebook hun verantwoordelijkheid nemen. Zij zouden de verspreiding van desinformatie kunnen beperken zonder dat de vrijheid van meningsuiting en pers daaronder lijden.

Klein risico op onlinefilterbubbels
Uit onderzoek van het Rathenau Instituut blijkt dat in Nederland het risico klein is dat er zogenoemde onlinefilterbubbels ontstaan, waarin mensen zich eenzijdig informeren. Het instituut wijst op een sterk mediabestel en groot vertrouwen in de media. Ook halen mensen hun nieuws uit meerdere bronnen. Desondanks is alertheid geboden, vinden de onderzoekers en het ministerie. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Minister Ollongren wil nepnieuws tegengaan? Ben ik helemaal voor, te beginnen met het volgende:- Immigratie is een verrijking

- Islam is vrede

- Zwarte Piet is racisme

- Waterpompen zijn een noodzaak

- Klimaatverandering wordt volledig veroorzaakt door de mensAls het kabinet deze 5 punten neerzet als nepnieuws, dan hebben ze mijn zegen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Bernard
Chapeau! Bertold slaat de spijker op zijn kop. Gelukkig worden steeds meer mensen wakker.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Floris Graaf
Decennia lang, sinds de uitvinding van radio en TV eigenlijk al, is de berichtgeving door de media voornamelijk links ingekleurd. Vrijwel zonder concurrentie.Nu er via het internet eindelijk ruimte is gekomen voor een ander geluid, reageert de regering dictatoriaal. Zij zal wel eventjes uitmaken wat nepnieuws is en wat niet.Overigens heb ik bij D66ers als Ollongren steeds het gevoel dat zij alles tot nepnieuws betitelen wat niet in hun kraam te pas komt.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie