Dat het slecht is gesteld met de privacy in Nederland blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Britse Privacy International. Volgens deze internationale waakhond valt Nederland in de categorie van landen die systematisch falen om de privacy te beschermen. Griekenland scoort het beste, Engeland het slechtst.
Waakzaamheid gewenst rond privacy
Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) had ons land een vrolijker nieuwjaarsboodschap toegewenst.…
Het zijn vooral de geldende identificatieplicht en de mogelijkheid om telefoongesprekken af te luisteren waardoor Nederland niet goed scoort. Ook de voorgenomen invoering van een bewaarplicht voor telefoon- en internetverkeer en de plannen om van elk kind een (medisch) dossier aan te leggen, zorgen voor de duikeling op de lijst.
De eerste twee redenen begrijpt Kohnstamm maar al te goed. ‘Daarmee staan we internationaal inderdaad in de achterhoede.' Maar de gevaren van het kindossier nuanceert hij: ‘De regering wil een medisch dossier, uitsluitend te raadplegen door medici. Hier zijn het juist delen van de samenleving en de Tweede Kamer die een allesomvattende levensloop vanaf de conceptie tot het graf willen invoeren. Daar zit een enorm privacy probleem aan, zeker als elke hulpverlener en wie dan ook dat zomaar kan raadplegen.'
De voorzitter van het CBP roept de politiek op waakzaam te zijn en het privacyaspect bij nieuwe wetgeving goed te toetsen. ‘Neem het wetsvoorstel over de bewaarplicht voor telefoon en internetgegevens. Die ligt overal om ons heen op 6 maanden. Maar in Nederland zouden het surfgedrag en de telefoongesprekken van de burgers ineens 18 maanden bewaard moeten worden. Ik hoop dat de Tweede Kamer deze wet nog wijzigt, nu het nog kan.'