Advertentie
digitaal / Nieuws

Voor leaserijders is er weinig privacy bij de Belastingdienst

De Belastingdienst slaat kentekens van op snelwegen passerende auto's vijf jaar lang op - iets wat de politie (die de camera's beheert waarmee die kentekens worden gescand) zelf niet mag.

08 augustus 2013

De Belastingdienst slaat kentekens van op snelwegen passerende auto's vijf jaar lang op - iets wat de politie (die de camera's beheert waarmee die kentekens worden gescand) zelf niet mag.


Het mag gewoon
Het NRC meldde dat de Belastingdienst op grote schaal gebruik maakt van de camera's die de politie langs de weg heeft staan waarmee van passerende auto's met automatische nummerplaatherkenning (voor bijvoorbeeld snelheids- en trajectcontrole) de kentekens worden gescand. Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens stelde in het NRC meteen dat de grootschalige opslag van de gegevens van onschuldige mensen in strijd is met de wet, maar de Belastingdienst zegt een eventueel onderzoek van het CBP met vertrouwen tegemoet te zien. Het mag namelijk gewoon.

Andere database, andere wet
Een woordvoerder van de Belastingdienst legt aan Webwereld uit dat de gescande kentekens door de Belastingdienst bij het uitlezen in een apart systeem worden gezet. Vervolgens worden uit die gegevens de kentekens van leaserijders gehaald die zeggen hun auto alleen voor het werk te gebruiken. Die kentekens worden met de metagegevens (waar, wanneer etc.) vijf jaar lang in een aparte database opgeslagen. Omdat het hier een apart opslagsysteem betreft en omdat niet de Wet politiegegevens maar de Algemene Wet op de Rijksbelastingen hier van toepassing is, heeft de Belastingdienst wettelijk deze armslag, betoogt de woordvoerder tegen Webwereld. Het gebruik van de camera's van andere partijen - ook van het CJIB en de Inspectie ILT - heeft de Belastingdienst geregeld in convenanten.

Meer ANPR-controles
De Belastingdienst beschikt zelf over een aantal auto's met ANPR-camera's aan boord, ook voor het opsporen van mensen met een belastingschuld. Het aantal controles neemt een grote vlucht. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn al bijna een miljoen kentekens gefotografeerd, meldde onlang NRC Handelsblad.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bond / Adviseur
Dus, leaserijders moeten een enorm goede rittenadministratie gaan aanleggen en deze jarenlang bewaren. Hoezo vermindering administratieve lasten?

En wat te denken van gestolen kentekenplaten?
Bob Proper / Gebouwenbeheerder
@Bond Het opslaan van slechts het kenteken is in mijn optiek voor bewijsvoering inderdaad flinterdun. Is het bij de belastingdienst zo dat zij je schuldig mogen vinden en dat je dus je eigen onschuld moet bewijzen?

Als ze geen foto hebben van het gehele voertuig mét de betreffende persoon er in, bewijs dan maar eens dat het juiste voertuig op dat moment privé werd gebruikt.

We zijn goed op weg... Een digitale query in een automatisch gegenereerde database maakt verdacht, hmmmm... geen idee wat daarmee mis kan gaan.
Han IJssennagger / Lokaal politicus
Dit is nou net wat we niet willen: enerzijds is het juist goed om vanwege veiligheid zoveel mogelijk camera's op te hangen (hoeveel misdrijven zijn er de laatste tijd niet opgelost door soms toevallig aanwezige camera's), maar dat wordt tegengehouden door z.g. privacybewakers als Kohnstamm. We moeten in de wet vastleggen, dat de beelden allen gebruikt mogen worden voor ernstige misdrijven en niet voor overtredingen van regeltjes. Bovendien zou de bewaartijd van deze beelden beperkt moeten worden tot b.v. een half jaar.
a.a. smits
Zelf ben ik een van die uitzonderingen die zijn auto&ritten helemaal zelf betaald. Ook met het zakenleven ben ik niet betrokken. Dus geen enkele reden om voor de fiscus bang te zijn.

Maar: Waar gefraudeerd kan worden, ZAL gefraudeerd worden (zie de banken, ziekenhuizen, leaserijders e.v.a.).

Dus waar met electronische gegevens gerommeld KAN worden, ZAL er ook gerommeld gaan worden. Daar twijfel ik geen moment aan. Het wachten is slechts op het moment dat een "democratisch" gremium besluit dat deze (en de vele andere van mij vastgelegde gegevens) ook wel voor andere controle doeleinden gebruikt mogen worden. Het doel heiligt dan de methode, zal men zeggen.

De tijd dat je eigen verklaring voldoende was en het aan de overheid was om jouw fout-zijn te bewijzen is al ver achter ons Bob.

Ach die goeie oude tijd, ik weet nog hoe het was....

(maar terugverlangen is weer wat anders)
gerrie
In dit land controleren ze de verkeerde mensen. De nette burger is altijd de klos. Aan al dat schorem wat hier rondloopt doen ze helemaal niks. Slappe hap.
Ellen
" (hoeveel misdrijven zijn er de laatste tijd niet opgelost door soms toevallig aanwezige camera's)".



Geen idee, hoeveel? En wat ik veel interessanter vind, hoeveel misdrijven zijn er voorkomen door die camera's? Want dat de pakkans enigszins hoger wordt (hypothetisch dan) is leuk, maar voor preventie van geweldsmisdrijven doen camera's op de snelweg die kentekens registreren, niet zoveel vermoed ik.

Alsof iemand denkt: ik wil een overval met geweld plegen op een langsschuifelende bejaarde maar mischien komt straks mijn kenteken wel op een camera, laat ik het maar niet doen?!
Advertentie