Apeldoorn zoekt illegale bouw met digitale kaart
De gemeente Apeldoorn moet van de Raad van State alle bouwaanvragen controleren. Als je bij de aanvraag niet controleert, kun je als gemeente niet later een ten onrechte afgegeven bouwvergunning intrekken. Maar omdat Apeldoorn geen extra personeel gaat inzetten, gebeurt de controle bij het gros van de gevallen vanachter de computer, via een Ruimtelijke Informatie Viewer, een soort extra uitgebreide Google Maps.
Digitale kaart
Net als veel andere gemeenten heeft Apeldoorn al enkele jaren een digitale kaart waaraan onder andere bouwaanvragen gekoppeld worden. Bewoners en ondernemers kunnen dan zien waar bij hun in de straat zo’n bouwaanvraag is ingediend, zodat zij eventueel bezwaar kunnen maken. Nieuw is het intensieve gebruik door de gemeente zelf, voor de controle voorafgaand aan de bouwaanvragen.
Google maps
‘Het kost natuurlijk minder tijd om de twee- tot drieduizend bouwvergunningen vanachter de computer te bekijken dan door ernaar toe te gaan en ze op het oog te beoordelen,’ zegt woordvoerder Anneke Bestebreurtje. Het heeft volgens haar wel wat van Google-maps, al gaat de vergelijking niet helemaal op. ‘Google werkt per gebied met één kaartenleverancier, en heeft soms een paar jaar oude foto’s. Wij hebben contracten met meerdere leveranciers van kaarten en foto’s, waaronder ook de provincie. Daardoor hebben wij een actueler beeld; het wordt in ieder geval jaarlijks bijgewerkt. Die gegevens worden op de kaart gekoppeld met veel andere gemeentelijke gegevens, en met gegevens van het Kadaster.’ Ondanks de controle vanachter het bureau, via de computergegevens, zullen controleurs ook steekproefsgewijs ‘op excursie’ blijven controleren.
Privacy
Via de gemeentelijke website is een ‘uitgeklede’versie van de Ruimtelijke Informatie Viewer beschikbaar voor iedereen. Door de beperkingen van die versie is het voor een aanvragen niet altijd duidelijk op basis van welke gegevens de gemeente een oordeel velt. ‘Die beperking is bedoeld om de privacy van betrokkenen te beschermen,’ zegt Bestebreurtje. Apeldoorn heeft het systeem zelf laten ontwikkelen. De woordvoerder kon donderdag niet zeggen hoeveel geld dat heeft gekost.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.