Advertentie
digitaal / Nieuws

Alle overheden kunnen binnenkort hun wifi-netwerk delen

Eén keer inloggen op het wifi-netwerk, overal online. Dat scenario komt in zicht voor medewerkers van alle overheden die zich aansluiten bij govroam. Vanaf eind 2014 is het beschikbaar.

03 november 2014

Eén keer inloggen op het wifi-netwerk, overal online. Dat scenario komt in zicht voor medewerkers van alle overheden die zich aansluiten bij govroam. Vanaf eind 2014 is het beschikbaar.

Eén groot wifi-netwerk
govroam is de afgelopen maanden uitgeprobeerd bij de gemeenten Deventer, Arnhem, Den Haag, Heerlen en Tilburg. Hun wifi-netwerken zijn op een zodanige manier gekoppeld dat een medewerker van de ene gemeente naadloos op het wifi-netwerk van de andere gemeente kan komen, zonder daar een extra inlogprocedure voor te doorlopen. Eénmaal ingelogd in Arnhem is de mobiele ambtenaar dus ook automatisch online in een kantoor van de gemeente Deventer.

Beter toegangsbeheer
Wanneer een medewerker zijn laptop opent, worden zijn gebruikersnaam en wachtwoord automatisch gecontroleerd door zijn eigen organisatie. Daarna heeft hij toegang tot het internet via het wifi-netwerk van elke deelnemende organisatie. Toegang tot (delen van) het lokale netwerk is via rechtenbeheer ook mogelijk. Een deelnemende organisatie kan precies zien welke medewerkers en bezoekers er op het netwerk komen en op die manier met govroam integraal het toegangsbeheer regelen - beter vaak dan nu, blijkt uit de pilotprojecten.

Kritische massa
De proef met govroam, een initiatief van de Digitale Steden Agenda, de bedrijven Envolve en Stratix, en van onderwijsfacilitator SURFnet, heeft uitgewezen dat wifi-toegang een stuk makkelijker kan dan in de huidige situatie en dat er technisch gezien weinig hobbels zijn. Maar de echte meerwaarde moet zich uiteraard bewijzen als er een kritische massa is ontstaan en ambtenaren bijvoorbeeld regionaal makkelijker kunnen samenwerken op elkaars kantoren.

Weinig prioriteit
Paul Francissen van Envolve ziet daar naar aanleiding van de proefperiode nog wel een 'uitdaging'. De toegevoegde waarde voor de professionalisering van het netwerk is evident, zegt hij, 'maar het probleem is dat er te weinig prioriteit aan wordt gegeven. De IT-afdelingen bij gemeenten zijn gruwelijk druk. Maar qua techniek en gebruik zijn er geen issues.' Volgens Francissen is het aanhaken op govroam maar enkele mandagen werk, maar duurt het in de praktijk erg lang omdat andere zaken voorrang krijgen.

Stichting in de maak
Om govroam een duwtje te geven, zijn de initiatiefnemers in gesprek met het Forum Standaardisatie, dat govroam op de standaardenlijst zou kunnen zetten. Verder is er een Stichting govroam in de maak. 'We merken dat de interesse er is, maar er intern bij de overheden aan gewerkt moet worden om het tot uitvoering te brengen.' De kosten zijn volgens Francissen niet hoog. 'Het systeem met de radius-servers staat nog bij SURFnet, maar moet tezijnertijd wel beheerd worden door de deelnemers. Wij denken aan een bijdrage van enkele duizenden euro's per organisatie per jaar.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick
Waarom Wifi alleen voor ambtenaren? Wifi zou voor alle inwoners van Nederland beschikbaar moeten zijn.
Nico / zzp
@Dick



Eens, volgens mij is Den Haag hiermee ook al gestart. Nut en noodzaak voor dit initiatief ontgaat mij overigens. Bij verschillende providers (UPC, KPN, telfort) heb je al vele wifi points met veel grotere dekking en veel mensen hebben gewoon een data bundel. Waarom zou je aleen gebruik willen maken van de wifi van je gemeente. Zo goed is de dekking ook niet (of je moet op gemeentehuis werken).
Maarten
Niet eens. Waarom zou de overheid gratis infrastructuur zoals wifi moeten geven? Connectiviteit via 3G en wifi wordt nu door de telecomproviders ('de markt') aangeboden. Ik denk dat de overheid dat minder goed kan dan de markt.

De overheid beheert wel de wegen-infrastructuur, want het is onzinnig om meerdere wegennetten van marktpartijen te hebben. Maar voor telecom hebben we een marktmechanisme dat aardig goed werkt.
Jan
Een aantal vreemde reacties op dit artikel.



Dit gaat over collega's die met werkapparatuur nu ook als ze bij andere overheden zijn voor hun werk van die wifi spots gebruik kunnen maken zonder eerst toegang te moeten vragen.
Bart van de Hulsbeek / issue manager
Reuze handig, ook voor raadsleden die regelmatig bij buurgemeenten komen. Mij moet wel van het hart dat ik nu al naadloos en zonder inloggen op het wifi netwerk van de minigemeente Haaren kan werken omdat die, net als mijn "eigen" minigemeente Sint-Michielsgestel al geruime tijd samenwerken op het gebied van ICT. Dus: mooi dat het gebeurt maar echt nieuws is het niet. Oké, het rechtenbeheer is wat diepgaander maar ook dat lijkt me een kwestie van een goede database beheren.



Gratis wifi voor iedereen zou geweldig zijn, net als gratis openbaar vervoer en gratis kaas én gratis briefverkeer. Maar ja... de liberaal in mij zegt dat dat geen haalbare kaart is. De realist in mij zegt dat overigens ook.
Jan
@Bart. Maar dan ook niet gratis voor raadsleden. Die krijgen toch een soort salaris plus onkostenvergoeding?
Advertentie