of 64231 LinkedIn

Davied van Berlo

Davied van Berlo is initiatiefnemer van Ambtenaar 2.0 en Pleio en auteur van "Wij, de overheid" en "De nieuwe overheid". Vorig jaar publiceerde hij het boek "Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten" over markante ambtenaren uit de Nederlandse geschiedenis.
 

Davied is werkzaam voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en houdt zich bezig met ambtelijk vakmanschap en de overheid in de netwerksamenleving. Voor het online magazine De Ambtenaar verzamelt hij elke week de tien belangrijkste tweets over ambtenaren en overheid. In Binnenlands Bestuur schrijft hij elke twee weken over dilemma's van ambtenaar zijn anno nu. Meer informatie op davied.nl.

De columns voor Binnenlands Bestuur schrijft Davied op persoonlijke titel.

 • Ruimte

  Reageer

  Ruimte. De belofte van iedere vakantiebrochure, een verplicht begrip in het woordenboek van elke makelaar en een eindeloze bron van creativiteit voor sciencefictionschrijvers. Een woord met enorm veel mogelijkheden en een veelheid aan associaties. Ruimte is, kort gezegd, een ruim begrip.

 • Waarde

  5 reacties

  De verkiezingen zijn nog een jaar weg, maar over de partijprogramma's wordt alweer stevig nagedacht. Mijn verwachting is dat ambtenaren en overheid weer helemaal achterin zullen staan, met het woordje “minder” ervoor. Dat is niks nieuws. De overheid is immers het instrument en de partijprogramma's moeten gaan over het doel: de samenleving.

 • Lef

  24 reacties

  “Leven is het meervoud van lef”, aldus Loesje. Dat impliceert natuurlijk dat lef het enkelvoud is van leven, maar dat klinkt dan weer een stuk minder. En toch, lef is hét trendwoord van dit moment in ambtenarenland. Ofwel “je moet ballen hebben”, zoals Martijn Aslander het fenomeen onlangs benoemde in Reuring!Café. Een interessant alternatief, maar ik betwijfel of die term algemeen inzetbaar is.

 • Drama

  Reageer

  Hij lepelde ze zo op, de bijzondere aspecten van ambtenaar zijn: werken in het algemeen belang (1), in een politiek-bestuurlijke context (2) en met publieke middelen (3). Geen discussie over mogelijk, zo was de boodschap van deze collega. De praktijk bleek echter een stuk weerbarstiger. Het zijn mooie en ware waarden, maar ze kunnen elkaar ook flink in de weg zitten.

 • Vak A

  Reageer

  "Had ik maar een vak geleerd", denk ik regelmatig als ik weer eens worstel met mijn werk. Ik heb natuurlijk wel een opleiding gedaan. Ik ben historicus. Dat is ook een vak. Ik koos er na mijn studie echter voor iets anders te gaan doen. Veel studiegenoten gingen voor de klas staan of de schrijverij in. Ik koos voor een stage om de eerste internetsite van Binnenlands Bestuur te maken.

 • Gemeenschap

  Reageer

  Hoe begin je een eerste column? Je wil direct de aandacht pakken, maar eigenlijk moet je jezelf eerst voorstellen. Je wil spitsvondig zijn, maar ook een breed publiek aanspreken. Je wil diep gaan, maar wel binnen 400 woorden.