Advertentie
carrière / Nieuws

Verzuim door werkdruk kost al gauw twee maanden

Ziek thuis omdat je de werkdruk niet meer aankan. Het overkwam vorig jaar ruim een half miljoen werknemers, waaronder duizenden ambtenaren.

14 november 2022
Verzuim vanwege werkdruk duurt gemiddeld 38 werkdagen.

Ruim 6 procent van alle verzuim in het openbaar bestuur heeft werkdruk als oorzaak. Vorig jaar meldden om die reden 18.000 werknemers uit die beroepsgroep zich ziek.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2021. Het ziekteverzuim vanwege werkdruk in het openbaar bestuur van 6,4 procent ligt net onder het landelijk gemiddelde – 6,7 procent.

Afwezig

Ruim een half miljoen werknemers van 15 tot 75 jaar noemde in 2021 werkdruk als belangrijkste reden voor hun laatste verzuim op het werk. Die werknemers waren twee keer zo lang afwezig van het werk vergeleken met alle werknemers die hadden verzuimd. Dat heeft het CBS berekend op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

38 werkdagen

Werknemers die aangaven dat de reden voor hun meest recente verzuim werkgerelateerd was, met werkdruk als belangrijkste reden, waren gemiddeld 38 werkdagen niet inzetbaar. De gemiddelde afwezigheid van een werknemer bij verzuim is 17 werkdagen. Van alle werknemers die verzuimden vanwege werkdruk, was 33 procent langdurig (20 werkdagen of meer) afwezig. Dat is ruim twee keer zo hoog als gemiddeld bij werknemers die verzuimden.

Docenten

Verzuim door werkdruk bleek vorig jaar het hoogst te zijn bij docenten: 10,9 procent van de werknemers met een pedagogisch beroep noemde in 2021 werkdruk als belangrijkste reden voor het laatste verzuim. Docenten in het wetenschappelijk onderwijs, het hoger onderwijs en op middelbare scholen gaven dat het vaakst aan. Verzuim door werkdruk werd ook relatief vaak genoemd door werknemers met een ict-beroep, een creatief- en taalkundig beroep, of een zorg- en welzijnsberoep. Bij werknemers in agrarische beroepen, in beroepen in transport en logistiek, en in dienstverlenende beroepen, kwam verzuim door werkdruk veel minder vaak voor.

Hoger ziekteverzuim

De afgelopen jaren is het aandeel werknemers dat verzuimde door werkdruk ongeveer gelijk gebleven: 6 tot 7 procent. Of dat percentage ook dit jaar op datzelfde niveau blijft, is de vraag. In het eerste kwartaal van 2022 immers werd door het CBS het hoogste ziekteverzuim ooit gemeten. Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid bedroeg liefst 6,3 procent – in dezelfde periode van 2021 was dat nog 4,8 procent.

Werkstress

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van TNO blijkt dat het aantal verzuimdagen door werkstress inderdaad flink toeneemt. Vorig jaar zaten werknemers in totaal 11 miljoen dagen om die reden ziek thuis – een stijging met 1,6 miljoen dagen in vergelijking met 2020. Circa een op de zeven werknemers heeft last heeft van burn-outklachten, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Dat komt neer op 1,3 miljoen mensen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie