Advertentie
carrière / Redactioneel

De mensen zijn op

Krapte op de arbeidsmarkt betekent meer werk voor de mensen op de werkvloer. Letterlijk en figuurlijk zijn de mensen 'op'.

14 oktober 2022

Veelgehoord de laatste tijd: de mensen zijn op. Ja, denken de meesten van ons dan: personeel is inderdaad niet of nauwelijks nog te krijgen.

De krapte op de arbeidsmarkt is in het tweede kwartaal van 2022 zelfs twee keer zo groot als een jaar eerder, zo blijkt uit de Spanningsindicator – die bestaat echt! – van het UWV. Dat meetinstrument geeft aan dat er nu in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. Voor drie op de vier beroepsgroepen geldt zelfs dat die te maken hadden met een zeer krappe arbeidsmarkt. Denk aan de horeca, de zorg, de bouw en wat niet al. De kranten staan er vol van en wij berichten er ook regelmatig over, omdat ook de vacatures bij gemeenten, provincies en waterschappen steeds moeilijker te vervullen zijn.

Waarschijnlijk door wat ik meer en meer om me heen hoor en zie, vat ik ‘de mensen zijn op’ eerder in figuurlijke zin op. Ik merk dat de mensen die er nog wel zijn op de werkvloer stilaan ook opraken, voor zover ze dat geestelijk en/of fysiek al niet zijn. Het is rennen en hollen, zelden stilstaan. Minder – zeg maar gerust: te weinig – collega’s, betekent meer werk voor wie het nog wel volhoudt.

Het is rennen en hollen, zelden stilstaan

Ziekteverzuimpercentages die richting 10 procent kruipen zijn al lang geen uitzondering meer. In de verpleeghuiszorg wordt niet-verplegend personeel al maanden gedwongen het eigen werk uit de handen te laten vallen om assistentie te verlenen aan bed. Dat eigen werk blijft natuurlijk liggen, sterker, dat stapelt zich op.

Daar aandacht voor vragen, staat vrijwel gelijk aan zeuren. Hup, door! Zeker waar perspectief op verlichting ontbreekt – en dat is helaas in vele sectoren zo – lijkt het me als organisatie en/of leidinggevende zaak wel oor te hebben voor wat het opvoeren van de werkdruk met je medewerkers doet. Een directe oplossing is wellicht niet voorhanden, maar een beetje aandacht voor de gevoelde nood op de werkvloer kan er al voor zorgen dat het allerlaatste restje aanwezige fut daar niet ook nog weglekt.

Waar het aantrekken van nieuwe krachten misschien niet zo wil vlotten, stop beter wat meer geld, tijd en energie in het behoud van het trouwe personeel.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er moet goed worden geanalyseerd waar de krapte zit en hoe die is veroorzaakt. De krapte in de bouw is veroorzaakt door de enorme toename van het aantal inwoners van Nederland vanaf 2008 and counting. Hoofdoorzaak: arbeidsmigratie vanuit de MOE landen door verdienmodelletjes van werkgevers, verantwoordelijk voor 60% van het probleem, 30% asielmigratie en 10% overige migratie. Veel tekorten in andere beroepsgroepen hebben ook te maken met de KWANTITATIEVE groei van Nederland. Meer inwoners is meer van alles. Een niet onaanzienlijk aantal vacatures betreft banen die we helemaal niet moeten willen, zoals die in de distributie economie. Helaas slagen werkgevers, soms zelfs gefaciliteerd door domme gemeenten, er daar ook in om MOE landers aan te trekken en die voor zich te laten werken tegen alleen het minimumloon, zonder pensioenregeling en zonder overwerktoeslag. Oh oh oh wat hebben we toch een arbeidstekort.
Advertentie