Advertentie
carrière / Nieuws

Nauwelijks ontmoetingen met collega's door thuiswerken

Zo'n twee op de vijf ambtenaren gaven aan in 2020 vrijwel geen offline contact met collega's of klanten te hebben gehad.

20 april 2021
thuiswerken-laptop-op-bed.jpg

Het aantal werknemers in het openbaar bestuur dat vrijwel geen offline contact heeft met collega's of klanten is in coronajaar 2020 dramatisch gestegen. Dat komt de tevredenheid met het werk en de verbondenheid met de organisatie niet ten goede.

Ontmoeten
In 2018 gaf slechts 10 procent van de werknemers aan dat ze niet meer dan één keer per dag een collega of klant 'in het echt' ontmoette. In 2020 groeide dat percentage naar 22 procent. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO.

Sociaal
Onder ambtenaren was de omslag het grootst van alle sectoren. Werknemers in het openbaar bestuur zaten in 2018 aan de socialere kant van het spectrum: slechts 6 procent had geen of hooguit één werkgerelateerde ontmoeting per dag. Tijdens de coronapandemie werd dat percentage ruim zes keer zo groot. Zo'n twee op de vijf ambtenaren gaven aan in 2020 vrijwel geen offline contact met collega's of klanten te hebben gehad. In het telefonische en digitale contact veranderde daarentegen weinig.

Tevreden
De solitaire werknemer is over het algemeen minder tevreden met het werk en voelt zich ook minder verbonden met de organisatie. Dat effect geldt echter niet voor iedereen in dezelfde mate. Voor werknemers die meestal thuiswerken, maakt de frequentie van offline ontmoetingen weinig uit. Werknemers die wél buitenshuis werken maar desondanks weinig mensen ontmoeten, zijn wel duidelijk minder tevreden en minder verbonden met de organisatie. Het hoogste scoren de werknemers die meerdere keren per dag persoonlijke ontmoetingen hebben en zowel thuis als op kantoor kunnen werken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie