Advertentie
carrière / Nieuws

Verschuiving in aanbod opleidingen

Ambtenaren volgen nog steeds veel opleidingen, ondanks corona. Maar er zijn naast uitstelgedrag opvallende verschuivingen in hun keuzes. Verbeteringen in het digitaal werken, communicatie met burgers en online leidinggeven zijn populaire cursusthema’s.

30 maart 2021
Digitaal-opleiden-shutterstock-346701608.jpg

Ambtenaren volgen nog steeds veel opleidingen, ondanks corona. Maar er zijn naast uitstelgedrag opvallende verschuivingen in hun keuzes. Verbeteringen in het digitaal werken, communicatie met burgers en online leidinggeven zijn populaire cursusthema’s.

Welkome onderbreking

De vraag naar inhuistrainingen (binnen de organisatie) blijft enigszins achter, merkt Nico van Dijk van Segment opleidingen, terwijl open inschrijvingen bij derden het beter doen. Leidinggeven op afstand en omgaan met agressie zijn populaire onderwerpen. Gevraagd naar een ruwe schatting van de verschuiving zegt hij dat er zo’n 20 procent minder cursussen wordt gegeven – de daling van inhuistrainingen is misschien wel 30 procent, maar de toegenomen interesse voor open inschrijvingen compenseert dat deels. ‘Wij vermoeden dat mensen zichzelf ook inschrijven voor een training omdat het een welkome onderbreking is van het thuiswerken.’

 

Tendens

Hij denkt, op basis van gesprekken met ­klanten, dat de vraag naar inhuistrainingen achterblijft omdat medewerkers het lastig ­vinden om vanuit huis een cursus te organiseren voor collega’s. ‘Wij bellen natuurlijk offertes na en dan zien we twee dingen: gemeenten vinden inhuistrainingen logistiek lastiger te organiseren en ze vinden het altijd prettiger om fysiek te doen, dus ontstaat uitstelgedrag.’ Dat ziet hij als een algemene tendens: er zijn veel gemeenten die de voorkeur geven aan het uitstellen van trainingen totdat het weer fysiek kan.

 

Veel subsidieaanvragen

Ook A&O fonds gemeenten ziet dat er wordt uitgesteld. ‘Natuurlijk is de druk op de gemeentelijke organisatie vorig jaar toegenomen met de uitvoering van de tijdelijke ondersteuningsmaatregelen voor bedrijven. Er zijn daardoor cursussen verzet, maar echt afzeggen, dat gebeurt zelden.’ Volgens het fonds, dat ondersteuningstrajecten voor gemeenten biedt, blijkt uit het grote aantal ontvangen subsidieaanvragen voor e-learning modules dat er het afgelopen jaar bij gemeenten is geïnvesteerd in opleiding en ­ontwikkeling.

 

Aandacht voor opleiden

‘Ruim 15 procent van de sub­sidieaanvragen voor HR-vraagstukken tijdens corona ging over online leren – 65 van de 420 aanvragen. Overigens zullen lang niet alle ­gemeenten hiervoor subsidie hebben aangevraagd. De aandacht voor online opleiden en ontwikkelen bij gemeenten is dus groot.’

 

Nieuwe balans

Logischerwijs is er veel behoefte aan opleidingen en ondersteuning voor vraagstukken die te maken hebben met het nieuwe werken: ­digitale vaardigheden, digitaal leidinggeven en coachen, maar ook vitaliteit heeft meer aandacht gekregen. Populaire onderwerpen zijn bijvoorbeeld het inrichten van de thuiswerkplek, hoe in beweging te blijven, tips om ­mentaal gezond te blijven en laagdrempelige manieren om contact te houden met elkaar. Digitaal werken houdt ook een nieuwe balans in tussen werk en privé: ‘De voorbereidingen voor een nieuwe arbocatalogus voor thuiswerken in de ­gemeenten worden getroffen.’

 

Inventariseren

Uit onderzoek van A&O blijkt dat er behoefte blijft aan opleiding en ondersteuning: ‘De gemeentelijke inkopers van opleidingen geven aan dat gemeenten per afdeling de ruimte aan het inventariseren zijn voor de begrotingen 2022.’ A&O verwacht dat er ruimte overblijft ondanks de huidige financiële malaise bij gemeente en dat het hybride werken de toekomst is. Een van de aandachtspunten is volgens het fonds om ervoor te zorgen dat medewerkers die niet dagelijks digitaal werken ook gebruik kunnen maken van de digitale vormen van opleiden en ondersteunen.

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 6 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie