Advertentie
carrière / Nieuws

1500 euro voor thuiswerkplek mag naar verduurzaming huis

Rijksambtenaren mogen de 750 euro vergoeding voor de thuiswerkplek én 750 euro ervoor uit het IKB inzetten voor verduurzaming van hun huis.

24 juni 2022
zonnepanelen.jpg

Rijksambtenaren mogen de 750 euro vergoeding voor de thuiswerkplek én dezelfde vergoeding daarvoor uit het Individueel Keuzebudget (IKB) ook inzetten voor de verduurzaming van hun huur- of koopwoning. Deze noviteit staat in de cao-akkoord rijk dat vandaag is verschenen. De vergoeding is ook te gebruiken door rijksambtenaren die niet thuiswerken.

Verduurzaming woning

Voor de inrichting van hun thuiswerkplek konden rijksambtenaren al één keer per vijf jaar een werkgeversbijdrage van 750 euro gebruiken. Dat kon worden aangevuld met de fiscaal voordelige aanwending van het IKB-budget van eveneens 750 euro. De afspraak in de nieuwe cao is dat beide bedragen ook besteed mogen worden aan verduurzaming van de woning. Dit kan zowel een huur- als een koopwoning zijn en de voorwaarde dat de werknemer dan (deels) thuis werkt geldt daarbij niet.

Zonnepanelen

Onder de verduurzaming van de woning verstaan de partijen: maatregelen die bijdragen aan energiebesparing (isolatie bijvoorbeeld), het verminderen van het verbruik van fossiele brandstoffen (zoals een warmtepomp) en het opwekken van hernieuwbare energie (zonnepanelen etc). Van deze vergoedingen kunnen ambtenaren ook eens in de vijf jaar een nieuwe fiets voor woon-werkverkeer aanschaffen. Dat was eens in de drie jaar, maar fietsen gaan langer mee dan drie jaar is de gedachte.

Batterij

Maar dat is niet zo voor een batterij van een elektrische fiets. Aan de fiscaalvriendelijke IKB-doelen wordt daarom toegevoegd dat eens per drie jaar een nieuwe batterij voor een elektrische fiets kan worden aangeschaft. Het IKB-doel ‘batterij elektrische fiets’ is maximaal 500 euro. Als de huidige positieve ervaringen met de in 2020 afgesproken ‘pilot leasefietsen’ zich voortzetten willen de partijen die omzetten in een regeling voor alle rijksambtenaren en verankeren in de volgende cao.

Pilots

Opvallend is dat er 6 miljoen euro wordt gereserveerd voor drie pilots, waarin een stap verder wordt gegaan in verduurzaming van arbeidsvoorwaarden en werkorganisatie. Volgens de partijen kan de verduurzaming van arbeidsvoorwaarden ‘namelijk pas echt effectief zijn als het ingebed is in de verduurzaming van de werkorganisatie en bedrijfsvoering’. ‘Dit is een complex geheel, waarbij het soms lastig blijkt om de status quo te doorbreken.’ De pilots zullen gaan plaatsvinden in de sectoren beleid, uitvoering en inspectie. Werkgevers en werknemers kunnen hiervoor hun ideeën aandragen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Een beetje fatsoenlijke bureaustoel kost al 750 euro.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Biemie Janssen
@Simpelmans: nou ja er wordt in elk geval meegedacht met de rijksambtenaren. Bij gemeenten is de werkkostenregeling en het IKB een nagenoeg lege huls geworden. De werkkostenregeling moet verplicht bijna geheel worden ingezet voor de vergoedingen aan raadsleden hetgeen betekent dat er nauwelijks nog ruimte is voor ambtenaren in deze regeling. En het IKB biedt nagenoeg geen mogelijkheden voor een fiscaal gunstige uitruil van brutoloon in een netto vergoeding.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie