Advertentie
carrière / Nieuws

VNG: Opzegtermijn ambtenaar van een naar twee maanden

Een langere opzegtermijn moet ervoor zorgen dat de werkgever en de collega’s meer tijd hebben om vervanging te zoeken.

19 september 2023
Kalender - opzegtermijn

Medewerkers die willen vertrekken bij een gemeente moeten dat voortaan twee maanden van te voren aan de werkgever officieel kenbaar maken. Die afspraak wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vastleggen in de nieuw af te sluiten cao voor gemeenteambtenaren.

Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

Werkorganisatie BUCH
Juridisch adviseur Toezicht en Handhaving

Projectmanager archiefvormen en tooling Programma Informatiehuis

JS Consultancy
Projectmanager archiefvormen en tooling Programma Informatiehuis

Vervanging

De opzegtermijn voor medewerkers wordt in 2024 twee maanden in plaats van de huidige een maand. Het is een van de voorstellen die er volgens de gemeentelijk werkgevers aan moet bijdragen bezettingsproblemen op de werkvloer te reduceren. ‘We willen niet voorkomen dat medewerkers vertrekken, maar ervoor zorgen dat de werkgever en de collega’s meer tijd hebben om vervanging te zoeken. Dit vergroot de continuïteit in de organisatie van het werk en vermindert daarmee de gevolgen voor de werkdruk’, aldus voorzitter Ton Heerts van het College van Arbeidszaken van de VNG in de inzetbrief voor de cao-onderhandelingen. Die beginnen eind deze week.

Werkdruk

In die nieuwe cao wordt als het aan de werkgevers ligt ook opgenomen dat er in alle gemeenten een vitaliteitsplan komt. Vast onderdeel van dat beleidsplan moet in elk geval zin dat er een periodieke peiling naar werkdruk komt ‘en zo nodig maatregelen tegen werkdruk. Eveneens periodiek dient er een bespreking te zijn van de personele bezetting en eventuele maatregelen tegen dreigende onderbezetting.

Vakbonden

Een soortgelijke inzet is van de vakbonden FNV, CNV en CMHF te verwachten in de onderhandelingen. Uit een enquête die zij ter voorbereiding van hun cao-inzet voor de zomer hielden, kwam uitdrukkelijk naar voren dat ruim een derde van de respondenten veel werkdruk ervaart. En dan met name in de hogere schalen. Twee op de drie respondenten gaven aan dat er in de cao 2024 afspraken moeten worden opgenomen voor het terugdringen van de werkdruk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie