Advertentie
carrière / Nieuws

Toename fysieke klachten door thuiswerken

Last van de schouder, nek, rug, arm. Vier op de tien thuiswerkers hebben steeds vaker fysieke klachten sinds zij vanwege de coronacrisis noodgedwongen ergens in de eigen woning hun werk doen. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV.

27 oktober 2020
rugpijn-klachten-thuiswerken-thuiskantoor.jpg

Last van de schouder, nek, rug, arm. Vier op de tien thuiswerkers hebben steeds vaker fysieke klachten sinds zij vanwege de coronacrisis noodgedwongen ergens in de eigen woning hun werk doen.

Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat 44 procent van de thuiswerkers niet beschikt over een Arbo-verantwoorde werkplek. Ruim een op de drie thuiswerkers weet ook niet of ze wel een goede houding aannemen tijdens het werk. En bijna een op de tien bezoekt sinds maart van dit jaar vaker de fysiotherapeut.

 

Fitpakket 

CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt te schrikken van de uitkomsten van het onderzoek waar 2.600 CNV-leden aan meededen. ‘Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten.’ Dat is volgens hem ‘onacceptabel.’

Een kwart van de thuiswerkers wil graag meer ondersteuning en tips om gezond te blijven. De vakbond pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst. Plus een aantal vouchers voor een bezoek aan de fysiotherapeut of sessies met een personal sportcoach. Fortuin: ‘Investeringen die zichzelf makkelijk terugverdienen: werknemers blijven immers gezonder door deze ondersteuning. Doen we niets, dan dreigt langdurige uitval.’

 

Nutteloze overleggen
Werkgevers zouden de extra investeringen volgens de bond met gemak moeten kunnen opbrengen: de helft van de thuiswerkers zegt productiever te zijn en werkt efficiënter. Verder blijkt uit het onderzoek dat een op de drie meer uren maakt dan voor de coronacrisis, een kwart zegt creatiever te zijn en de helft geeft aan minder tijd kwijt te zijn aan ‘nutteloze overleggen.’

 

Relatieproblemen
Tegenover de toegenomen productiviteit staat wel een hogere mentale belasting: ruim een derde van de respondenten voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast, ruim een kwart is vaker uitgeput. Bijna een op de tien – 8 procent – zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner.

 

Naar buiten
Fortuin: ‘We draaien meer uren maar betalen daar mentaal en fysiek een hoge prijs voor. Veel werkenden verkeren op het randje van uitval. Er ligt ook een eigen verantwoordelijkheid van werknemers om gezond te blijven. Zeker nu de donkere dagen eraan komen. 54 procent haalde in het voorjaar vaker een frisse neus dan nu. 46 procent zegt te weinig te sporten om fit te blijven. Dit moet echt anders. We roepen alle thuiswerkers op om een uurtje naar buiten te gaan overdag. Te sporten en te ontspannen. Simpel maar effectief.’  

 

Meer tips over thuiswerken? Neem op 16 november deel aan het (gratis) online debat De Thuiswerkende Ambtenaar

 

 

 

 

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
Fortuin heeft gelijk. Met thuiswerken betsaat het gevaar van te weinig beweging en te weinig de frisse lucht ingaan. Eigenlijk moet je overdag gewoon een uurtje gaan wandelen en fietsen. Aandacht moet er ook zijn voor de werkplek; is deze arbo proof? En nog een belangrijk element is het gevaar van te weinig cohesie en verbondenheid met de werkvloer als je in je eentje thuis achter je pc/laptop zit. Daar moet nu naar mijn mening meer aandacht aan besteed worden. Hoe blijf je een team?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wordt u ook zo moe van al die huilverhalen over corona?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Henk / frontoffice
Wat een gezanik van al die thuiswerkende collega's over hoge werkdruk en zware belasting en geen arbo-conforme werkplek. Ik zit in een tak van sport waarbij ik iedere dag aanwezig moet zijn. Aan de voorkant, daar waar het publiekscontact plaatsvindt. Ik help mensen aan een nieuw paspoort of rijbewijs. Ik zorg voor een begripvolle ondersteuning bij een overlijden, of iets leuker: het afhandelen van een geboorteaangifte of een huwelijksvoltrekking. Dag in, dag uit, rechtstreeks in contact met zeer veel inwoners, al dan niet met gezondheidsklachten of wellicht een latente besmetting waar men zelf nog niet van op de hoogte is. Wij zeuren toch ook niet over allerlei kleine probleempjes die gewoon bij deze omstandigheden horen. Ga gewoon aan het werk, thuis of op je werkplek en doe dat wat je moet doen: zet je in voor onze samenleving.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Koos / Beleidsadviseur
Een goede houding, goede stoel, goed bureau; daar ben je zelf ook voor aan zet; let op jouw eigen houding!

Daarnaast is dat niet bij iedereen even makkelijk te realiseren. Dan bewegen; sportscholen, sporten in groepen etcetera zijn wat meer beperkt, het mooie zomerweer is voorbij en je hoeft niet naar buiten om het kantoor te bereiken; jezelf motiveren is dus juist nu belangrijk, dus de collega's met zelfdiscipline gaan opvallen....
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie