Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden mikken op snel akkoord cao rijk

De vakbonden vrezen onnodige vertraging als cao onderhandelingen over meer dan alleen loonontwikkeling gaan.

01 februari 2024
Vakbonden willen snel hoger loon rijksambtenaren.

Staatssecretaris Van Huffelen wil best praten met de vakbonden over een nieuwe cao voor rijksambtenaren, maar niet alleen over geld. De bonden willen het eerst en vooral hebben over inflatiecompensatie en loon.

Inhoudelijke punten

FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF Overheid hebben deze week een eerste gesprek gevoerd met Van Huffelen over de cao Rijk. Dat gebeurde op verzoek van de bonden. Die willen namelijk snel tot een akkoord komen over de loonontwikkeling, liefst al deze maand. Andere inhoudelijke punten kunnen dan later worden uitonderhandeld.

Forse loonsverhoging

De vakbonden zetten in op een ‘stevige inflatiecompensatie en een goede loonontwikkeling’ voor de ongeveer 150.000 rijksambtenaren. Een forse loonsverhoging is absolute prioriteit, gelet op het feit dat de rijksambtenaren er de afgelopen jaren qua koopkracht flink op achteruit zijn gegaan. De huidige cao, die een looptijd heeft tot juli dit jaar, werd in 2022 afgesloten – net voor de enorm sterke prijsstijgingen hun intrede deden. Een tussentijdse financiële tegemoetkoming, waartoe veel andere werkgevers wel overgingen, bleef uit. Dat moet volgens de bonden snel worden gecorrigeerd.

Vertraging

Normaal wordt er gewacht op de Voorjaarsnota van het kabinet voordat de cao-onderhandelingen van start gaan, maar dat duurt de bonden te lang. In een persoonlijk gesprek met de onderhandelaars van de vakbonden heeft Van Huffelen aangegeven ook snel tot een cao te willen komen, maar dat zij over meer dan alleen loon wil onderhandelen. De vakbonden zijn bang dat dit tot onnodige vertraging leidt. Zij willen een korte looptijd, zodat er daarna over andere onderwerpen afspraken kunnen worden gemaakt.

Goedkeuring

Naar aanleiding van het eerste gesprek gaat Van Huffelen versneld mandaat vragen aan het kabinet, wat inhoudt dat ze de andere ministers om goedkeuring gaat vragen snel een nieuwe cao af te spreken. De komende weken gaan de gezamenlijke bonden met de rijkswerkgever bezien of er nog in de maand februari een nieuwe cao kan worden afgesproken – wat de staatssecretaris betreft dus ook over een aantal inhoudelijke punten. Het moet wat FNV Overheid betreft mogelijk zijn om het over een beperkt aantal onderwerpen eenvoudig eens te worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie