Advertentie
carrière / Nieuws

Oekraïense ambtenaren in Utrecht

De gemeente Utrecht stelt één of twee Oekraïnse ambtenaren aan om te helpen met het plannen van de wederopbouw.

ANP
25 mei 2022
Verwoeste flat in Kiev - Oekraïne
Verwoeste flat in KievShutterstock

De gemeente Utrecht stelt tijdelijk een of twee gevluchte Oekraïense ambtenaren aan om vanuit de Domstad te werken aan de wederopbouw van hun moederland. Het is de bedoeling dat de ambtenaren ongeveer de helft van de tijd besteden aan Utrechtse projecten en de andere helft aan het opnieuw opbouwen van Oekraïense steden en dorpen. Utrecht geeft hiermee gehoor aan de oproep van president Volodimir Zelenski toen hij het Nederlandse parlement toesprak.

Kruisbestuiving

‘Onze ambitie is dat er op een natuurlijke manier kruisbestuiving en uitwisseling plaatsvindt tussen Oekraïense en Nederlandse ambtenaren over globale en lokale vraagstukken en dat we zo ook als stad profiteren van de kennis van deze internationale collega’s’, schrijft burgemeester Sharon Dijksma woensdag aan de gemeenteraad. Zij kunnen zo snel mogelijk beginnen.

Samenwerkingsverband

De kandidaten worden geselecteerd en voorgedragen door Ro3kvit, een internationaal samenwerkingsverband van stedenbouwkundige ontwerpers en onderzoekers (met vaak al ervaring in Oekraïne). Het netwerk wil methodes ontwikkelen om onder meer zo snel mogelijk huizen te bouwen, infrastructuur te herstellen en beschadigingen aan cultureel erfgoed in kaart te brengen. Oekraïners zijn volgens Dijksma in dit netwerk heel belangrijk, want zij kennen de lokale context en weten hoe het bestuur en organisaties in hun land werken. Zo kunnen zij hun expertise - vanwege de oorlog niet vanuit hun eigen land - vanuit een tijdelijk dienstverband in Utrecht inzetten. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie