Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren komen niet onder teambuilding uit

In Franekeradeel moet een gemeenteambtenaar verplicht deelnemen aan een bedrijfsuitje. De ambtenaar spande een rechtszaak aan nadat hij op…

Ambtenaren moeten verplicht mee met teambuildingsuitjes, ook al is het gepland op hun vrije dag. Dat is de uitspraak van de rechter nadat een ambtenaar uit de gemeente Franekeradeel weigerde zijn snipperdag hiervoor op te geven. ‘Het is niet aan de individuele ambtenaar om te bepalen of een bedrijfsuitje nuttig is of niet,’ aldus de rechter.

Proefproces

Toegegeven, de zaak van de Friese gemeenteambtenaar had wat weg van een proefproces. Hoewel de zaak twee jaar sleepte is er allerminst sprake van een verstoorde arbeidsrelatie, aldus de gemeentevoorlichter.’Hij werkt hier nog altijd naar volle tevredenheid van de gemeente en voor zover ik weet ook met plezier.’


Gewone werkdag

De ambtenaar wilde dus uitsluitend een principekwestie wilde uitvechten. Tevergeefs, want de gemeente beschouwt de jaarlijkse ‘Doe-dag’ allerminst als een vrijblijvend dagje uit. ‘Het is in feite gewoon een werkdag, maar natuurlijk zitten er elementen van gezelligheid in,’ zegt de woordvoerder. ‘Het is eigenlijk een soort scholing, waarbij er tegelijk binding ontstaat tussen de verschillende afdelingen. De laatste keer bijvoorbeeld, hebben we per fiets de gemeente verkend. Dat was heel nuttig, Franekeradeel telt namelijk wel 16 dorpen. We hebben toen veel over de geschiedenis gehoord en wat er momenteel speelt. Dat hebben we wel afgesloten met een gezellige barbecue.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem

Ben bang dat de betreffende ambtenaar het team niet (meer) omarmt.

Op 20 november 2013, 07:43
Petra

Een uitermate dubieuze uitspraak van de rechtbank.
Uitjes vallen niet onder de functiebeschrijving en kunnen m.i. niet worden afgedwongen. Zeker niet op een dag dat een ambtenaar niet werkt.

Op 20 november 2013, 08:10
Koos

@Petra: Uit welke archaische periode ben jij afkomstig. "Het staat niet in de functiebeschrijving" is terminologie die dateert uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Sinds die tijd zijn er nog weinig functiebeschrijvingen die zo gedetailleerd zijn beschreven. Veelal gaat het om een duiding van het niveau en de aard vand e werkzaamheden. Flexibel en multi-interpretabel. Hoe kun je in deze tijd van voortdurende verandering nog uberhaupt zo verkokerd willen denken?

Op 20 november 2013, 08:28
bram

Klaas reageer jij Vaak zo? Vandaag de dag is een normale deelname aan een discussie vereist. Zo niet....ontslag op staande voet. Bij mij zou je nog voor 9 uur vanmorgen je biezen hebben kunnen pakken en krakeel je maar thuis tegen je hond zo'n manier!!!!

Op 20 november 2013, 08:44
hans wieser

Klaas vaak ONGESCHIKT

Op 20 november 2013, 08:47
Kaas !

Zo te lezen is dit een nuttig en leuk uitstapje geweest, betekent echter niet dat je als ambtenaar op commando allerlei malle of vernederende dingen moet ondergaan.
Gewoon meelopen en als het je niet bevalt: afhaken.

Op 20 november 2013, 09:03
Anoniem

De vraag is of een werkgever een activiteit verplicht kan stellen op een geplande vrije dag van een werknemer.
Als de werknemer zijn vrije dag kan wisselen is er volgens mij niets aan de hand. De werknemer behoudt zijn vrije uren en komt met een niet-starre houding tegemoet aan de belangen van de werkgever. De werknemer wordt immers qua uren gecompenseerd.
Als de werknemer echter verplicht wordt tot een teambuildingsdag op een vrije dag, terwijl deze uren niet gecompenseerd worden, wordt het een ander verhaal. In dat geval dringt de werkgever een activiteit op aan haar werknemers zonder hiervoor uren beschikbaar te stellen.
Het voorgaande komt ook bij gemeenten voor. Dit vind ik zeer discutabel. Blijkbaar vindt de werkgever teambuilding belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om dit als 'werktijd' te beschouwen. Deze situatie nodigt uit tot 'compenserend klaverjassen in de baas z'n tijd'.

Op 20 november 2013, 09:14
K. de Beer

Mooie uitspraak van de Ambtenarenrechter die de afgelopen 10 jaar vrijwel altijd het voordeel van de twijfel aan de werkgever geeft. Maar opgelet ambtenaren, er is een andere rechter geweest die de schade die je oploopt uit dit soort fratsen (survivals b.v.) zelf moet dragen want daar is de werkgever dan weer niet verantwoordelijk voor. Ik laat me niet meer vastsjorren in een kano of op een opblaasbal van 2,5 meter hijsen. En als de werkgever dan een disciplinaire straf oplegt, dan zal ik me daar tegen verzetten. En hoop ik op een verstandiger rechter.

Op 20 november 2013, 09:28
gerrie

Als er maar bier is vind ik het al snel goed.

Op 20 november 2013, 09:33
Morsnova

Wat veel voorspelbare reacties! Het lijkt er steends meer op dat de overheid qua arbeidsverhoudingen een reservaat uit oude tijden is.
Buiten de overheidsfeer zijn veel mensen zelfstandig en die kennen het fenomeen 'functiebechrijving' of 'snipperdag' al helemaal niet. En bij het bedrijfsleven is het heel gewoon dat je gevraagd wordt deel te nemen aan bijeenkomsten die buiten werktijd plaatsvinden. Maar bij de overheid is er nog steeds een sterke stroming, die geen stap meer wil zetten dat formeel in allerlei documenten of functiebeschrijvignen wordt gevraagd. Geen wonder dat het imago van het ambtenarenapparaat zo onder druk staat!

Op 20 november 2013, 12:21
Anoniem

Huib,
Functieomschrijvingen zijn of worden massaal vervangen door HR21. Breed en algemeen omschreven functiekenmerken. Uiteraard is een ambtenarenbaan niet meer van 8 tot 5. 's Avonds gebeurt er genoeg dat interessant is voor je werk.
Waar het hier om gaat is of de baas bedrijfswerkzaamheden verplicht kan stellen in 'eigen tijd': zonder compensatie!! Zeker als dit niet direct met je eigen functie te maken heeft.
Je noemt zelfstandigen: alle werkzaamheden voor het bedrijf zijn voor hun automatisch in de baas z'n tijd. Ook noem je het bedrijfsleven: als je daar gevraagd wordt voor werkzaamheden buiten werktijd, krijg je daar heus voor betaald (in compenserende tijd). Daarbij zeg je hierbij terecht: 'gevraagd'. Dat is wat anders dan een verplichtstelling.

Op 20 november 2013, 13:24
Morsnova

Anonieme PL, dank voor jouw reactie. Toch moet ik nog even wat nuanceren. En dat is jouw stelling, dat bij het bedrijfsleven inzet buiten de reguliere uren dorgaans gecompenseerd wordt in tijd. Dit hangt evenwel geheel van functie en bedrijfstak af. In veel bedrijfstakken is het heel normaal, dat werknemers in zichzelf investeren in eigen tijd. Verplicht is het zelden, maar als je je eraan onttrekt schaadt dat de loopbaankansen aanzienlijk.
Het verschil met de ambtenarij is, dat daarover zelden gejengel ontstaat (al zijn er soms excessen, zoals de positie van junioren bij maatschappen van vrije beroepen).

Op 21 november 2013, 16:53
henk

Heeft de wergever al voor een cao 2012 gezorgd? Als je wat wilt als opdrachtgever moet je wel een overeenkomst afsluiten.

Op 21 november 2013, 17:32
Eppo Burger

Kan de werkgever het dan ook verplichten om in het kader van teambuilding allerlei rare petjes of andere outfit te dragen?

Op 22 november 2013, 16:42
henk

Teambuitding... Iets voor al die frauderende vvd ers ? Ziengs, hooijmaiers, johan houwer, etc. Samen met die frauderende lui van de sns, klaas dijkstra, en co is hier een leuk team van te maken

Op 24 november 2013, 23:02
caroliene

mensen hebben vaak andere verplichtingen op hun vrije dag (kinderen/ouders) ander werk
door deze activiteiten van werkgevers te verplichten op een dag dat mensen vrij zijn is het moeilijk om zorg en werk te combineren en geeft mensen een hoop stres en dat is niet goed voor het team

Op 28 november 2013, 08:00
Michel

Bijzonder dat men hierover discussiert. Ik heb de discussie (wel of niet "in de baas z'n tijd") altijd een rare gevonden. In een tijd waarin elk dubbeltje omgedraaid moet worden en de werkgever nog altijd hierop (terecht) investeert, is "de eigen tijd" mijns inziens van secundair belang. Het zegt veel over toewijding en de bereidheid om meer uit je werk te willen halen...

Op 2 december 2013, 09:38

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in