Advertentie
carrière / Nieuws

Helft overheidswerkgevers: nieuwe banen door technologie

De helft van de werkgevers in het openbaar bestuur denkt dat er de komende 5 jaar nieuwe functies komen door technologische ontwikkelingen.

21 juni 2022
Digitalisering.jpg

Een op de vijf werkgevers in het openbaar bestuur geeft aan dat door technologische ontwikkelingen de behoefte aan personeel in bepaalde functies is gedaald, blijkt uit het UWV-werkgeversonderzoek. Tegelijkertijd verwacht de helft van de werkgevers in het openbaar bestuur dat er de komende vijf jaar door digitalisering, automatisering en robotisering juist weer nieuwe banen zullen ontstaan.

Adviseur Kunst en Cultuur

Gemeente Assen
Adviseur Kunst en Cultuur

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Meer ict-functies

Drie op de tien werkgevers verwachten dat functies in de organisatie sterk gaan veranderen door technologische ontwikkelingen, blijkt uit een enquêteonderzoek van UWV onder 3.000 werkgevers in de periode september tot half november 2021. Taken die nu nog door mensen worden uitgevoerd, worden dan gedaan door computers, machines en robots. Eén op de tien werkgevers verwacht dat er de komende vijf jaar hierdoor banen gaan verdwijnen, terwijl drie op de tien werkgevers verwachten dat er de komende vijf jaar juist nieuwe banen door ontstaan. De afgelopen vijf jaar waren door die technologische ontwikkelingen minder administratieve functies nodig en meer ict-functies, aldus de werkgevers.

Banenverlies

Het zijn vooral grotere werkgevers die verwachten dat technologische ontwikkelingen grote impact hebben op het werk. Onder die werkgevers vallen ook de werkgevers in het openbaar bestuur. Zij denken vaker (55 procent) dan werkgevers in andere sectoren dat functies sterk gaan veranderen door technologische ontwikkelingen. Door digitalisering, automatisering of robotisering in de afgelopen vijf jaar zijn voor bepaalde functies nu minder werknemers nodig bij 9 procent van alle werkgevers. Werkgevers in het openbaar bestuur geven het vaakst (21 procent) aan dat dit bij hen het geval is. Zij verwachten ook vaker (29 procent) dan andere werkgevers (gemiddeld 10 procent) dat banenverlies een gevolg is van technologische ontwikkelingen.

Coronacrisis

Bij 16 procent van de werkgevers in het openbaar bestuur zijn door technologische ontwikkelingen nu meer mensen nodig. Het gaat dus met name om ict-functies en meer specifiek om data-analisten en specialisten die systemen kunnen koppelen. Ook is er meer werk voor cybersecurity-specialisten. Verder steeg de vraag naar ict-diensten door de toename van het thuiswerken en online vergaderen sinds de coronacrisis. De helft van de werkgevers in het openbaar bestuur denkt dat er de komende jaren nieuwe banen zullen ontstaan door technologische ontwikkelingen. Dat heeft ook te maken met het feit dat er veel grote werkgevers bij zitten. Het gemiddelde van alle werkgevers die dit verwachten is 30 procent.

Investeren

Het onderzoek laat volgens UWV zien dat het belangrijk is dat werkgevers zich bewust zijn van de gevolgen van technologische ontwikkelingen op het werk in hun organisatie. UWV adviseert hen om te investeren in zittende werknemers en die mee te nemen in de ontwikkelingen. Zo kunnen zij die zoveel mogelijk inzetten op eventuele nieuwe functies of kunnen medewerkers aan het werk blijven in een functie waar het werk verandert door technologische ontwikkelingen. Ondersteuning kunnen werkgevers vinden bij werkgeversservicepunten.

Ontwikkelen

Ook werknemers dienen zich bewust te zijn van de gevolgen van technologische ontwikkelingen binnen hun functie, de organisatie en de arbeidsmarkt. Advies is om zich te blijven ontwikkelen, zodat hun vaardigheden en kennis hierop blijven aansluiten. Regionale leerwerkloketten geven advies over loopbaan en (om)scholingsmogelijkheden. Volgens UWV lopen de administratief medewerkers het hoogste risico op baanverlies. Daarom is er een overzicht van beroepen waar de vaardigheden en ervaring van administratief medewerkers goed van pas kunnen komen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie