Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren Stichtse Vecht trekken het niet meer

Het piept en kraakt in de ambtelijke organisatie van Stichtse Vecht. Door onder meer ziektes en vacatures is de werkdruk te hoog opgelopen.

21 april 2022
Hoge werkdruk eist tol

De ambtelijke organisatie van de gemeente Stichtse Vecht loopt vast. Veel medewerkers zitten ziek thuis, waardoor anderen zich ‘uit de naad’ werken. De oplossing: het werk met een kwart verminderen.

EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

EMMA
EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

Strategisch adviseur participatie, werk en inkomen

Gemeente Vijfheerenlanden
Strategisch adviseur participatie, werk en inkomen

Dat meldt de directie in een brief aan de leden van de gemeenteraad. Het verre van rooskleurig beeld is mede gebaseerd op wat managers en medewerkers aangeven.

Hoog ziekteverzuim

Het ziekteverzuim in de organisatie is inmiddels opgelopen tot bijna 10 procent. ‘Bij sommige medewerkers loopt de productiviteit terug. Andere medewerkers werken zich uit de naad, maar houden dat ook niet lang meer vol’, zo schrijft de directie. Een van de oorzaken van de hoge werkdruk is dat de uitstroom van personeel nog steeds hoger is dan de instroom. Daarnaast zorgt de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor extra werkdruk. Regulier werk komt daardoor bij anderen terecht of er moet weer een tandje worden bijgezet. ‘Met alle gevolgen van dien. De druk is zo hoog dat we als directie op korte termijn een stevige interventie doen.’

Stoppen werkzaamheden

De directie heeft de managers de opdracht gegeven zo snel mogelijk het werk te verminderen. Qua omvang is een richtpercentage van 20 tot 25 procent meegegeven. ‘We wachten de vorming van het nieuwe college niet af en starten hier nu mee. We doen dat voor een periode van 3 maanden. Over 3 maanden weten we welke structurele keuzes er door het nieuwe college zijn gemaakt. Wij gaan directief sturen bij het daadwerkelijk stoppen met werkzaamheden die nu niet nodig zijn, minder prioriteit hebben of waar geen tijd voor is’, aldus de leiding.

Energie

Teams en medewerkers die niet in staat zijn om de werkdruk significant te verminderen, gaan daar hulp bij krijgen. Behalve het reguliere werk, worden ook de werkzaamheden voor de geplande doorontwikkeling getemporiseerd en gefaseerd. De directie wil ermee bereiken dat ze ‘de inspiratie en energie uit de organisatie vasthouden.’ Die zou er namelijk nog wel steeds zijn. Medewerkers krijgen onder andere het uitdrukkelijke verzoek zich aan de reguliere arbeidstijd te houden en ‘op een prettige manier’ het reguliere werk te doen.

Eindhoven

Stichtse Vecht is niet de enige gemeente waar het piept en kraakt in de ambtelijke organisatie. Vorige week kwamen vanuit Eindhoven soortgelijke berichten over een ongezonde werkdruk. Volgens een onderzoek van Berenschot is de organisatie niet fit genoeg om de huidige ambities op een gezonde manier te verwezenlijken. Een van de redenen is dat de organisatie tot een paar jaar terug is verwaarloosd. Onder andere door financiële tekorten bleef de aandacht voor het personeel achter.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er is voldoende voor gewaarschuwd. De wal gaat het schip keren. De matige opgelegde arbeidsvoorwaarden van de afgelopen jaren bij de gemeenten gaan onherroepelijk hun tol betalen.
Advertentie