Advertentie
carrière / Nieuws

Publieke functies geen voorrang meer bij huis

Verpleegkundigen, politieagenten en onderwijzers zijn tegenwoordig op dezelfde woningen aangewezen in Amsterdam als ander woningzoekenden.

06 december 2012

Werknemers met een (semi-) publieke functie hebben tegenwoordig niet méér kans op een  

sociale huurwoning in Amsterdam. Voorheen was er een speciale woningvoorraad gereserveerd voor politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen. Zij moeten nu, net als andere beroepsgroepen, vissen in de grote vijver.

Geen doelgroepenbeleid
De reden voor de nieuwe maatregel is om de regeldruk en bureaucratie te verminderen. ‘We willen wat betreft woningen het doelgroepenbeleid afschaffen, dat er nog maar één loket is. We denken dat uiteindelijk iedereen hierbij gebaat is,’ zegt gemeentewoordvoerder Steven Schotte.

 
Belangrijk voor stad

De gereserveerde woningvoorraad voor mensen met een publieke functie bestond tot voor kort uit zo’n 200 woningen. De gemeente hield deze woningen apart omdat de beroepsgroepen belangrijk voor de stad zijn. Toch zijn de politieagenten en onderwijzers niet ineens onmisbaar geworden, de werknemers kunnen nog steeds gewoon worden gehuisvest.

Buiten de ring
Woonruimte vinden in de hoofdstad is niet zo problematisch als men denkt, zegt de gemeentewoordvoerder. ‘Buiten de ring zijn er voldoende huurwoningen beschikbaar voor middeninkomens. Bovendien hebben mensen met weinig punten tegenwoordig  meer kans op een woning omdat we 15 procent van de beschikbare huurwoningen verloten. 10 procent daarvan is bestemd voor de starters en 5 procent voor doorstromers. Nee, dat zijn dan geen woningen op de Nieuwmarkt of in de Pijp, maar in Nieuw-West of Zuid-Oost.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
De gemeente is zeker bang dat er opnieuw een "Koperen Knopenbuurt" (bijnaam voor de Staatsliedenbuurt in Oud-West) ontstaat?

En de gemiddelde wachttijd voor een (Amsterdamse)

huurwoning is, zelfs voor een gepensioneerde die naar Amsterdam terug wil omdat hij daar geboren en getogen is, vijftien(15) jaar!!!



En wat zegt deze gemeentelijke woordvoerder eigenlijk? oor aan te geven dat huren niet zoproblematisch is, zegt hij dat het Overloopbeleid

feitelijk beëindigd is en dat Amsterdammers weer kunnen terugkeren. Zó gek zijn ze echter niet.
Jan
Amsterdam was (helaas) nog zo'n beetje de enige gemeente die dit deed. Vroeger was er een huurwoning verbonden aan een functie als agent of onderwijzer. Dat kon ook doordat elke gemeente nog eigen huurwoningen had en nog iets voor zijn personeel kon doen in het algemeen belang. Maar in de privatiseringswoede zijn die allemaal naar woningcorporaties gegaan. En je ziet hoe goed het daarmee gaat.... VVD, CDA en PvdA worden bedankt!
Advertentie