Advertentie
carrière / Nieuws

Meeste nieuwe banen in openbaar bestuur

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Alleen in de bedrijfstak zorg is de groei van het aantal banen nog harder.

18 mei 2021
Vacatures.jpg

Het aantal openstaande vacatures in het openbaar bestuur blijft maar stijgen. Verwonderlijk is dat niet, want de banengroei zet in die sector onverminderd voort. In een jaar tijd zijn er 15.000 bijgekomen.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Alleen in de bedrijfstak zorg is de groei van het aantal banen nog harder.


Openstaande vacatures
Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 kwamen er de eerste drie maanden van dit jaar in het openbaar bestuur 4.000 nieuwe banen bij. Tegelijkertijd nam ook het aantal openstaande vacatures toe. Waren dat er in het vierde kwartaal van vorig jaar 14.700, inmiddels is dat aantal de eerste drie maanden van 2021 opgelopen tot 15.500.

Daarmee is het openbaar bestuur nog geen koploper. Eind maart stonden de meeste vacatures open in de handel (44.000) de zakelijke dienstverlening (41.000) en de zorg (38.000). Gezamenlijk zijn die drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Flinke spanning
In totaal stonden er eind maart 245.000 vacatures open, 26.000 meer dan eind vorig jaar. Sinds het begin van de meting in 1997 was er slechts eenmaal een grotere kwartaal-op-kwartaaltoename: in het tweede kwartaal van 1999 was er een groei van 27.000 in het aantal vacatures.

Volgens het CBS is er sprake van een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal van 2021 waren er 50.000 werklozen minder dan in het laatste kwartaal vorig jaar. Daarmee kwam het aantal werklozen op 334.000 duizend. Doordat er tegelijkertijd 26.000 openstaande vacatures bij kwamen, nam de spanning op de arbeidsmarkt volgens de onderzoekers flink toe: ‘Op elke 100 werklozen waren er in het eerste kwartaal 73 vacatures. In het voorafgaande kwartaal waren dat er nog 57.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Wat zullen sommige bedrijfstakken door al die vacatures veel geld overhouden. De kosten voor het opvullen van die vacatures zijn immers allemaal in begrotingen opgenomen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie