Advertentie
carrière / Nieuws

Dieselauto duur grapje voor Zeeuwse provincieambtenaar

De provincie Zeeland maakt werk van de vermindering van CO₂-uitstoot: ‘fossiele’ medewerkers worden flink op kosten gejaagd.

17 februari 2022
Diesel auto
Shutterstock

Ambtenaren van de provincie Zeeland die in 2024 nog met hun benzine- of dieselauto naar het werk komen, krijgen hun kilometers niet langer vergoed. En ook de kosten voor parkeren zijn dan niet meer te declareren. Die vergoedingen worden alleen nog verstrekt aan medewerkers die zich duurzaam verplaatsen.

Het stimuleren van het verduurzamen van het reisgedrag van ambtenaren is onderdeel van het provinciale beleid om de uitstoot van CO₂ te verminderen. Dit en volgend jaar gelden nog als overgangsjaren, maar per 1 januari 2024 moet de overstap naar volledig duurzaam vervoer voor eigen personeel een feit zijn. Dat is in het kort het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.

Elektrische fiets

In de tussentijd wordt, om het gebruik van fietsen naar het werk te stimuleren, de IKB-regeling voor de aanschaf van een fiets verhoogd van 749 naar 2.000 euro. Met dat grotere fiscaal voordeel kan wordt de aanschaf van een (duurdere) elektrische fiets beter haalbaar. Ook kan vanaf juli dit jaar gebruik worden gemaakt van een renteloze lening van maximaal 3.600 euro voor de aankoop van zo’n fiets of elektrische scooter.

Uitproberen

De afgelopen twee jaar is gebruikt om nieuwe mobiliteitsconcepten uit te proberen via diverse pilots. Zo werden er voor medewerkers ‘e-bike probeer-poules’ georganiseerd, waarbij voor de duur van een week een e-bike, speedpedelec of e-scooter kon worden uitgeprobeerd voor zowel woon-werkverkeer als privégebruik.

Het college denkt dat het stimuleren van het gebruik van de fiets kansrijk is. Twee op de drie provinciemedewerkers woont binnen een straal van 10 kilometer en daarmee op fietsafstand van de plaats van tewerkstelling. ‘Fietsen draagt bij enerzijds bij aan reductie van CO₂-uitstoot en draagt tegelijkertijd bij aan de gezondheid van het personeel’, aldus het college.

Deelauto’s

Verder is het eigen wagenpark van de provincie zoveel mogelijk te verduurzamen. De huidige voertuigen worden de komende jaren gefaseerd vervangen door elektrische. In samenhang daarmee wordt de noodzakelijke laadpaalinfrastructuur aangelegd bij het provinciehuis, bij medewerkers thuis en op provinciale wegensteunpunten. Daarnaast start de provincie binnenkort met een pilot met zes elektrische deelauto’s.

Openbaar vervoer

Nieuw is ook de regeling dat de werkgever het openbaar vervoer voor zakelijk verkeer (woon-werk en dienstreizen) in principe volledig vergoed: medewerkers krijgen een NS businesscard en zo nodig een B-tag voor de Westerschelde Ferry in bruikleen ter beschikking gesteld. De uitzondering in de huidige regeling voor medewerkers wonend op een afstand korter dan tien kilometer van de standplaats komt te vervallen. Dat moet voor al het personeel de drempel verlagen om gebruik te maken van openbaar vervoer.

Er moet overigens nog wel met de vakbonden worden overlegd over de aanpassing van de bestaande regelingen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Dit lijkt meer op een bezuinigingsactie van deze provincie op vooraf geselecteerde medewerkers. Misschien zorgt de provincie dan tevens even voor een leaseauto voor deze medewerkers? In het andere geval staat nog de weg open naar de Rechter of vertrek naar een andere baan. In de Parijse akkoorden worden immers andere afspraken gemaakt? Bovendien is er ook nog zoiets als nationaal beleid en is hier ten opzichte van andere medewerkers sprake van discriminatie. Van Overheidswerkgevers moet je het op dit moment kennelijk niet hebben.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie