carrière / Partnerbijdrage

Neem zelf de regie over jouw loopbaan

Wees veerkrachtig en wendbaar.

19 juli 2023
veerkracht
Beeld: Shutterstock

Een loopbaanstap kan een langgekoesterde wens zijn of ingegeven door externe omstandigheden. In beide situaties zijn veerkracht en wendbaarheid noodzakelijk om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten en de regie te pakken. 

Veerkracht

“Veerkracht heb je nodig om om te gaan met veranderingen en stress”, vertelt Kim Cortenbach, Senior Adviseur Mobiliteit bij POSG. “Als je na jaren je loopbaan een andere wending geeft, omdat je zelf de keuze maakt om een andere weg in te slaan of je baan verliest, dan is het logisch dat je je jezelf wil herpakken. Je zult moeten omgaan met de situatie en zekerheden los durven laten. Dat kost tijd en heeft veel aandacht nodig.” Professionele en persoonlijke begeleiding is dan prettig. “Wij brengen mensen verder”, vertelt Kim. “Dat doen we door goed te luisteren, te reflecteren, te coachen en je een spiegel voor te houden. Wij reiken je handvatten aan en dagen je uit, maar jij bent het die de veerkracht ontwikkeld en daadkracht vindt om concrete stappen te zetten.”

Persoonlijke ontwikkeling

Het aanspreken van je lerend vermogen is daarbij nodig. Kim: “We moedigen je aan eerst bezig te zijn met je persoonlijke ontwikkeling, aanpassingsvermogen en weerbaarheid, waarmee je daadwerkelijk je doel bereikt: de nieuwe baan. Door je open te stellen, leer je wat jouw talenten zijn en wat jouw kracht is. Stap voor stap laat je zekerheden losen kom je steviger in je schoenen te staan. Je wordt veerkrachtiger en wendbaarder waarmee je jouw werkneembaarheid vergroot.”

Door je open te stellen, kun je de beste versie van jezelf worden.

Werkneembaarheid

Wie werkneembaar is, heeft de regie over zijn eigen loopbaan. “Als je werkneembaar bent, weet je welke competenties, vaardigheden en talenten je hebt”, legt Kim uit. “Je durft te focussen op wat voor jou professioneel én persoonlijk belangrijk is. Je beweegt je vrij op de arbeidsmarkt. Daardoor ben je beter aanspeelbaar en interessant voor meer organisaties. Hierdoor realiseer je een betekenisvolle en duurzame loopbaanstap te realiseren.”

Eigen ervaring

Veerkracht en wendbaarheid heb je dus nodig om een nieuwe werkelijkheid te accepteren en kansen te kunnen benutten. Richard de Hoop spreekt op bijeenkomsten en evenementen al jarenlang over deze thema’s. Uit eigen ervaring weet hij wat veerkracht is. Vijf jaar geleden overleed zijn 20-jarige dochter tijdens een ernstig auto-ongeluk. Zijn vrouw, die ook in de auto zat, overleeft het, maar raakt ernstig gewond. “Wat er ook gebeurt, je kunt het aan.”, weet Richard. “Je moet alleen wel echt zelf stappen zetten.”

Veerkracht is de airbag bij tegenslag en de turbo voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Beste versie van jezelf

De werkelijkheid kun je niet veranderen, wél de manier waarop je ermee omgaat. “Je hebt twee keuzes: of je verlamt en verstart of je kiest ervoor om in beweging te komen”, zegt Richard. “Door je open en kwetsbaar op te stellen, goed voor jezelf te zorgen en in oplossingen te denken, word je veerkrachtig en kun je de beste versie van jezelf worden. Je wordt betekenisvoller voor jezelf en je omgeving. Een heftige gebeurtenis wordt zo een litteken met mooie hechtingen.”

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.